Naslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Socijalni eksperimenti koji nam pokazuju koliko ne poznajemo sami sebe (II dio)

Ma koliko bili uvjereni da poznajemo sebe i način na koji funkcionišemo, uvijek postoji nešto što nas iznenadi.

Prevela: Vanja Stokic

Izvor: Boredpanda.com

Dobri Samarićanin

Studenti na Princeton univerzitetu su 1973. godine učestvovali u eksperimentu u sklopu koga su popunili jedan upitnik, a zatim su odvedeni u drugu zgradu u kojoj su ili razgovarali o poslu ili o dobrom Samarićaninu. Svima im je rečeno da požure dok budu prelazili u drugu zgradu, a tokom tog puta je jedan od glumaca legao na zemlju i počeo da zapomaže. Cilj je bio testirati ljudsku volju da pomognu drugima i kako na to utiču okolni faktori.

Prvo što je uočeno jeste da je potpuno nebitno da li su učesnici krenuli na razgovor o poslu ili dobrom Samarićaninu, iako je druga grupa ljudi pokazala blago veću spremnost da pomogne. Međutim, svijest o tome da moraju požuriti kako bi stigli na drugo mjesto je znatno uticala na njihovo ponašanje. Što su više žurili, to su manje bili spremni da pomognu. Zapravo, samo 10 odsto onih kojima je rečeno da moraju baš brzo stići do druge zgrade, je ponudilo pomoć povrijeđenom glumcu. Oni koji su manje žurili su se više odlučivali da zastanu i pomognu.

Požurivanje je znatno uticalo na stepen spremnosti da pomognu, više nego neki lični faktori. Zaključak je da ljubaznost i dobročinstvo više zavise od situacije nego mi to mislimo.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije