AktivizamHrabra LolaNaslovna vijest

“Srcem za komšije” bez krova nad glavom

Akcija “Srcem za komšije” pokrenuta je s ciljem prikupljanja pomoći stanarima dvije zgrade u Banjaluci koje su tokom nedavnog nevremena ostale bez krova.

Piše: Jelena Pralica

Stambene zgrade u ulicama Carice  Milice i Cara Lazara, u banjalučkom naselju Obilićevo, su dvije od pet zgrada na kojima je uništen krov u olujnom nevremenu, a kako gradske vlasti nisu proglasile stanje elementarne nepogode, a za tu namjenu ne postoji fond solidarnosti, stanari, odnosno etažni vlasnici ne ostvaruju pravo na nadoknadu štete, pa je sanacija isključivo njihova briga.

“Svaki dan kupimo vodu, 24 časa dnevno smo posvećeni tome. Sve je nakvašeno, borimo se koliko stižemo uz sve druge svakodnevne obaveze”, govori Mirjana Šarić, blagajnica i članica Upravnog odbora ZEV-a Carice Milice 50.


Foto: bigportal.ba

Za sanaciju oba krova potrebno je oko 30.000 maraka, a da bi radovi započeli odmah potrebno je uplatiti avans koji iznosi 70% od ukupne cijene. Na zajedničkom računu stanara zgrade u ulici Carice Milice nalazi se svega 2.000 maraka, a nephodno je više od 13.000, za kredit nemaju vremana, koje nedostaje i za sve druge trenutno izvodive načine pomoći.

“Uspjeli smo prikupiti oko 7.000 maraka, stanari su posuđivali ko god je imao od nekoga da posudi. Uplatili smo taj novac jednom izvođaču i on bi za koji dan trebalo da počne radove. Potreban nam je ostatak novca, kako bi radovi u potpunosti mogli da budu završeni. Ljudi iz te građevinske firme imaju razumijevanja i spremni su da taj iznos donekle bude manji, ali, znate kako stvari funkcionišu – bez para nema posla”, dodaje Šarićeva.

Stoga je HO “Budimo ljudi”, na inicijativu banjalučkog atletičara Duška Tadića, pokrenula akciju prikupljanja tih sredstava, kako bi pomogli onima koji zimu i praznike dočekuju bez krova nad glavom.

“Želja nam je da pomognemo tim ljudima, i to što prije, jer napolju je hladno, svaki čas može početi da pada kiša ili snijeg, što će dodatno pogoršati situaciju. Trenutno su stanari postavili najlone i pokušavaju da nađu način da se to riješi što prije, ali oni nemaju taj novac. Zato smo tu mi, njihove komšije, da im olakšamo i pomognemo”, kaže Tadić i najavljuje da će uskoro biti organizovana i trka u okviru Banjalučke trkačke lige tokom koje će takođe biti prikupljan novac u ovu svrhu.

Oštećena zgrada u banjalučkoj ulici Cara Lazara Foto: bigportal.ba

Logističku podršku je ponudila upravo HO “Budimo ljudi”, odakle navode da su otvorili podračun za prikupljanje novca te da će njihovi volonteri da se angažuju na terenu.

“Pozivamo sve ljude da uplate ko koliko može, svaka marka je bitna. Takođe, apelujemo i na pravna lica, ali i građevinske firme da doniraju materijal, bilo koje vrste, kao i na majstore, zidare, sve one koji mogu doprinijeti da tim ljudima što prije obezbijedimo siguran dom. Nemamo puno vremena, jer ako dočekamo padavine problem će biti i vlaga i sve će to onda jako potrajati”, istakao je Igor Kremenović, član upravnog odobra HO “Budimo ljudi”, te dodao da bi bilo najbolje da radovi što prije počnu, a da će izvođači novac dobiti čim bude prikupljen.

Uplate za ovu namjenu možete obaviti na podračun:

Humanitarna organizacija Budimo ljudi
UniCredit zagrebačka banka A.D. Banja Luka
3383502257483613
Sa naznakom “Srcem za komšije”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije