Naslovna vijestPraktična LolaŽivot

Manekenki će zbog tampona amputirati i drugu nogu

Lauren Wasser, manekenka iz Kalifornije, koja je izgubila nogu usljed sindroma toksičnog šoka (TSS), izazvanog predugom upotrebom tampona, otkrila je da bi joj uskoro i druga noga mogla biti amputirana.

Piše: Jelena Pralica

Nakon što joj je 2012. amputirana desna noga, te prsti lijevog stopala, Lauren nije vjerovala da će uopšte nastaviti karijeru modela. Uprkos izazovima, ova djevojka koja se bavi i glumom i aktivizmom, je svoju borbu uspjela da pretoči u iskustvo koje bi trebalo da posluži kao primjer i nadahne žene širom svijeta da razmisle o tome kako se odnose prema svom tijelu u svakodnevnim i naizgled bezopasnim situacijama.

Lauren potiče iz porodice u kojoj su se oba roditelja bavila modelingom, što je donekle i utrlo njen put. Kao plavokosa i plavooka beba, prvi put je pozirala sa dva mjeseca s majkom u italijanskom izdanju “Voguea”. Kasnije se okrenula košarci i svijetu mode, a sve se promijenilo u oktobru 2012. godine.

Počelo je tako što se osjećala loše, kao da ima gripu. U to je vrijeme imala menstruaciju i koristila je, kako je to činila već godinama, tampone Kotex Natural Balance. Nakon što nije odgovarala na telefonske pozive, policajac je u njenom stanu naišla na užasan prizor – zatekao je 24-godišnju djevojku kako nepomično leži glave uronjene u jastuk.

Foto: netwalkapp.com

Hitno je prevezena u bolnicu s temperaturom 41,6 stepeni Celzijusovih, unutrašnji organi su joj otkazivali, a sve je kulminiralo jakim srčanim udarom. Infektolog je posumnjao na tampon, a nakon što su ga poslali na hitnu analizu u laboratorij, saznali su da je pozitivan na TSS.

Sada, pet godina kasnije, progovorila je o posljedicama te kobne situacije. Gangrena, koja je tada nastupila, zahvatila je obe noge, što je dovelo do amputacije desne noge do koljena i prsta na lijevoj. Iako su ljekari i tada razmišljali o amputaciji lijeve noge, jer su smatrali da prognoze nisu obećavajuće, Lauren je bila odlučna da se bori i ne izgubi je, uprkos strahovitim bolovima.

Nakon ovog iskušenja, Lauren se posvetila aktivnom ukazivanju na prevenciju TSS-a, uključujući i potencijalne rizike korištenja tampona. Pa iako kaže da je ponosna na svoju “zlatnu nogu”, ističe da na lijevoj nozi danas ima otvorenu ranu, a nema prste i petu.

“Tokom godina, moje tijelo je nastavilo da proizvodi kalcijum, što utiče i na kosti u toj nozi”, kazala je Lauren.

Njena stalna borba između srca i uma je stalna borba između odluke da trpi bol ili ode na operaciju. Sada je donijela konačnu odluku.

“Neminovno je da mi za nekoliko mjeseci amputiraju i drugu nogu. T ne mogu ništa da promijenim”, izjavila je za InStyle.

ŠTA JE SINDROM TOKSIKOLOŠKOG ŠOKA (TSS):

Naziv je dobio 1978. godine, a riječ je o komplikaciji bakterijske infekcije koja je obično uzrokovana stafilokokom (Staphylococcus aureus). Iako nije riječ o isključivo ženskom stanju, postoji povezanost s upotrebom tampona, pogotovo otkad se dogodilo nekoliko smrtnih slučajeva 1980-ih godina. Ipak, sam tampon neće uzrokovati navedeno stanje, nego osoba već mora u tijelu imati prisutan stafilokok (a oko 20% populacije ga ima). S obzirom da sve više poznatih proizvođača tampona koristi sintetičke materijale za izradu tampona, oni su plodno tle za bakterije i postoji veća šansa za razvoj TSS-a.

Naslovna fotografija: Stance.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije