LjudiRadoznala Lola

Priča o bebi Heln: Godina u životu sirijskih izbjeglica

Upoznajte bebu Heln. Ona je rođena u izbjeglištvu. Njena porodica je pobjegla iz Sirije, vođena snom o srećnijem životu u Evropi.

Piše: Jelena Pralica

Izvor: Time.com

Kroz fascinantnu priču o prvoj godini života ove djevojčice, rođene u septembru 2016. godine, prepunu fotografija, vido-zapisa i dijelova prepiski, donekle je približen put spasa i nade koji su prevalile stotine hiljada izbjeglica iz Sirije.

Taimaa i njen suprug Mohannad, roditelji male Heln i njenog trogodišnjeg brata Waela, su samo jedan od parova koji je poželio da njihovo dijete ne bude rođeno i da ne odrasta okruženo ratnim strahotama.

Foto: Time.com

Američki magazin “Time” ih je pratio na njihovom putu; prepunom iskušenja, strahova, dana provedenih u bolnici, onih u samoći,  u trenucima beznađa od Sirije, preko Grčke i Estonije do Njemačke.

Ovo je priča o tome kako je jedna beba prve dane proživjela u izbjegličkom kampu, kako je kupanje u lavoru bila potpuno uobičajena stvar, o tome kako je odlazak njene porodice u Estoniju donio neuslovan smještaj i podozrive poglede koje je na ulici izazivao hidžab, o danima kada jedna žena ni ne misli na Dan žena, pa sve do proslave prvog rođendana male Heln.

Potresno svjedočanstvo o životu zajedničkom milionima ljudi širom svijeta koji samo žele mir možete pogledati na ovom linku.

Naslovna fotografija: Time.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije