LjudiNaslovna vijestRadoznala Lola

Rođena djevojčica začeta prije 25 godina

Emma Wren Gibson, iz američke savezne države Tennessee, je zdrava i srećna beba i pravo malo čudo – ona je rođena iz embriona koji je zamrznut prije 25 godina!

Piše: Jelena Pralica

Ova beba je time postala rekorderka najduže zamrznutog embriona koji je kasnije rođen. Prije nje najstariji zametak iz kojeg je rođeno dijete na oplodnju je čekao dvije decenije.

Dvadesetšestogodišnja Tina i njen sedam godina stariji suprug Benjamin Gibson su 25. novembra postali ponosni roditelji Emme Wren. Kada je rođena, djevojčica je bila teška 2 kilograma i 950 grama i dugačka 50,8 centimetara.

“Zahvalni smo i osjećamo se blagosloveno. Ona je pravo božićno čudo”, rekla je Tina za CNN.

Zametak iz kojeg je kasnije rođena Emma zamrznut je u oktobru 1992. godine, kada je njena majka Tina imala svega 18 mjeseci.

“Znate, i ja sad imam 25. Taj embrion i ja smo mogle biti najbolje prijateljice”, rekla je ranije Tina i dodala da je jednostavno željela dijete, bez obzira da li je u pitanju svjetski rekord ili ne.

Naime, bračni par Gibson ne može imati djecu, s obzirom da Benjamin boluje od cistične fibroze, usljed koje je neplodnost uobičajena. Oni su u braku sedam godina, tokom kojih su rado provodili vrijeme s drugom djecom, priželjkujući svoju. Stoga su razmišljali da usvoje dijete, a onda je Tinin otac jednog dana, uoči Tininog i Benjaminovog polaska na odmor, ispričao da je gledao emisiju o “ugrađivanju” embriona anonimnih donatora i predložio joj da i ona proba.

Tokom vožnje, Tina je cijelo vrijeme razmišljala o tome, a onda pitala supruga šta on misli. Tada su se odlučili na “usvajanje zametka”.

Pomoć su potražili u Nacionalnom centru za donaciju zametaka (NEDC) u Knoxvilleu, u kojem se nalaze embrioni koje njihovi biološki roditelji nisu iskoristili i više ih ne žele i nude ih onima koji žele djecu, a ne mogu je imati prirodnim putem. Centru su donirani embrioni iz svih 50 američkih saveznih država, kao i iz stranih zemalja.

Iz ovog centra navode da 49% vještačkih oplodnji završi trudnoćom i rađanjem, a da oko tri četvrtine doniranih embriona preživi zamrzavanje u proces otapanja. Jeffrey Keenan, medicinski direktor centra, s ponosom ističe da imaju tu privilegiju da pomažu parovima da se ostvare kao roditelji.

“Nadam se da će ova priča potaknuti ostale da doniraju ‘ostavljene’ zametke parovima koje ih žele”, rekao je Keenan.

Tina i Benjamin su bili oduševljeni kada su saznali da su dobili dijete iz zametka starog četvrt vijeka. Embrion je odmrznut u martu ove godine i umetnut u Tininu matericu dva dana kasnije.

“Emma je divno čudo. S obzirom na to koliko je dugo bila zamrznuta, izgleda savršeno”, njen tata Benjamin.

Na pitanje da li bisve ovo pokušali ponovo, kako bi Emma dobila sestru ili brata, njema mama kaže da bi prije dva mjeseca bez pogovora rekla “da”.

“Sada, dva mjeseca nakon porođaja prirodnim putem, mislim: ‘Nikad više!’ Ali, vjerujem da ću za godinu dana željeti da pokušam ponovo”, govori Emmina mama Tina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije