Praktična LolaŽivot

Znate li kako glasi jutarnja formula protiv mrzovolje?

Svakog jutra kad alarm prekine najljepše snove i natjera vas da se spremite za novi radni dan, vi se pitate hoćete li ikada ustati dobro raspoloženi?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: INC

Nauka sada ima rješenje za sve vas koji u ranim jutarnjim satima najviše ličite na štrumfa Mrguda. Donosimo vam savjete Jo Hemmings, bihejvioralne psihologinje kako da se svakog jutra probudite dobro raspoloženi, i ne da gunđate tokom cijelog dana.

Spavajte na lijevoj strani kreveta

Svakome se desi da se probudi na pogrešnoj strani kreveta. No, ukoliko spavate na lijevoj strani bićete mnogo veseliji. Ljudi koji spavaju na desnoj strani kreveta su u većini slučajeva više pesimistični od osobe sa kojom dijele postelju. Ako vam se ipak desi da se nađete na pogrešnoj strani kreveta gledajte to sa vedrije strane – bar ne morate da trpite mrzovoljnog partnera.

Nosite odjeću žute boje

Žuta je vesela i živahna boja i teško je biti loše raspoložen ako ste obučeni u nju. Naravno, prvo trebate otvoriti oči kako biste vidjeli koju boju imate na sebi, a kada shvatite da je to žuta, bićete živahniji i optimističniji. Zašto ne biste okačili i žute zavjese i obukli jorgan u žutu navlaku? Neka sve oko vas bude žuto, a ako neko kaže da pretjerujete, vi za sve okrivite nauku.

Izaberite veselu pjesmu za buđenje

Kada uveče navijate sat na telefonu ne zaboravite da kao melodiju alarma namjestite svoju omiljenu pjesmu. Čim počne da svira vi ćete se odmah osjećati dobro.

Foto: Pexels.com

Vježbajte pet minuta

Ujutro vam je dovoljno samo pet minuta vježbanja kako bi se povećao nivo endorfina u vašem organizmu. Za one koji ne znaju endorfini su hormoni sreće koji će vam pomoći da budete dobro raspoloženi. Rezultat će biti još bolji ako nagovorite nekoga da vježba s vama.

Dubite na glavi dva minuta

Zašto da ne? Možda vam to neće biti prva stvar koju ćete poželjeti da uradite ujutro, ali trebate znati da na taj način povećavate dovod krvi, kiseonika i hranljivih materija u mozak. Ako uspijete da zauzmete pozu bez padanja osjetićete kako se smirujete. Stoj na glavi je dobar za abdomen, noge i imunitet.

Istuširajte se hladnom vodom

Da, znamo da i sama pomisao na to da se tri minuta tuširate hladnom vodom zvuči strašno, ali je neophodno kako bi vam se ujutro vratila energija i snaga uma. Ukoliko se borite sa masnim naslagama onda trebate znati da će kratka hladna tuširanja poboljšati vaš metabolizam. Ako želite da poboljšate limfnu drenažu prebacite se sa toplih tuševa na hladne jer ćete tako povećati cirkulaciju.

Doručak

Doručak treba da traje pet minuta i tada trebate jesti hranu koja polako oslobađa energiju. Na taj način ćete zadržati vitalnost. Najbolje od svega je što je takve obroke veoma lako napraviti. Zobena kaša je uvijek dobar izbor, ali ako je baš i ne volite, napravite kajganu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije