Naslovna vijestPorodicaPraktična Lola

Možete li pozvati 1412 za naše Mrvice?

Kako bi prikupili novac za nabavku skupocjene opreme neophodne za dijagnostiku, liječenje i njegu, Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“ do kraja ovog mjeseca sprovodi kampanju pod nazivom „Udahni život“.

Lola Magazin

Dejan Trninić

Do 31. decembra aktivan je humanitarni broj 1412, putem kojeg m:tel korisnici mogu donirati 1 KM za kupovinu medicinske opreme Neonatološkog odjeljenja u Republici Srpskoj. Članovi Udruženja „Mrvice“ su istinski borci za život, jer „članstvo“ zaslužuju već po rođenju, prvim udahom, koji je za njih ujedno i prva dobijena bitka za život.

Okupljene oko iste ideje, grupa majki je prije nešto više od godinu dana odlučila da formira „Mrvice“, a danas njihovo Udruženje čini više od 60 članova. Članica Upravog odbora Jelena Glišić ističe da su njihovi prioriteti pomoć i podrška porodicama prijevremeno rođene djece, ali i podizanje svijesti javnosti o potrebi unapređenja uslova u kojima ove bebe borave.

Jelena Glišić

„Roditelji su često nedovoljno informisani, odjednom postanu dio bića koje se rodilo prije vremena, susretnu se sa problemima sa disanjem, suočavaju se sa problemima vida zbog nedovoljne zrelosti retine, a često sa problemima cerebralne paralize, ili nekim poteškoćama u razvoju“, kaže Jelena u razgovoru za magazin Lola.

Poseban datum u kalendaru ovog udruženja je 17. novembar, kada se obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, a ove godine je, u sklopu kampanje “Udahni život”, nizom aktivnosti obilježen i „Ljubičasti novembar”. U godini na izmaku, hrabre majke iz „Mrvica“ su uspjele da ostvare jedan od zacrtanih ciljeva i izbore se za potrebnu psihološku pomoć na Odjeljenju neonatologije u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

„Udruženje je na osnovu finansiranja iz sopstvenog budžeta obezbijedilo magistra psihologije sa iskustvom, koji je dva puta mjesečno održavao seanse sa majkama koje leže na odjelu. To je bila prilika da majke razgovaraju o svojim nedoumicama, strahovima i svakako smatramo da smo im na taj način bar malo pomogli u teškim životnim trenucima koje prolaze zajedno sa svojim bebama“, navodi Jelena.

Nakon što dobiju bitku protiv vremena, bebe koje su „požurile“ na svijet, po izlasku iz bolnice prolaze kroz rizik od brojnih komplikacija koje traju mjesecima, nekada i godinama. Svaka pomoć malim herojima je dobrodošla, a naročito ona materijalna.

„Tokom proteklih godina, kontinuirano smo pronalazili podršku u prikupljanju sredstava za što bolje opremanje odjeljenja na kojima borave prijevremeno rođena djeca. Ovom prilikom pozivamo društveno odgovorne kompanije da se pridruže humanitarnim akcijama, a među onima koje su prepoznale značaj postojanja našeg udruženja i podržali nas je i Novomatic grupa“, zaključuje ona.

U svijetu se svake godine oko 15 miliona djece rodi prije termina, a učestalost prijevremenog porođaja je oko 10 odsto, što znači da se svaka deseta beba rodi prije vremena. Trend porasta prijevremeno rođenje djece prisutan je i u Republici Srpskoj, pa je u toku 2017. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS zabilježeno 20 odsto više prijevremenih porođaja u odnosu na prethodne godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije