PojaveRadoznala Lola

Vrijeme je da bojkotiramo “dovedi muškarca kući” blagdanske filmove

Praznici su vrijeme za razmišljanje o ljudima koji su nam posebni i važni u životu. No, imati partnera ne bi trebala biti najbitnija stvar nečijeg blagdanskog iskustva.

Redakcija

Izvor: Mia Vodopija - Libela.org

Ponovno je to doba godine: blagdani, kojih se single osobe ponekad pribojavaju. Sezona blagdana je pred nama te se mnogi samci mentalno pripremaju na pitanja o njihovom ljubavnom životu koja im se spremaju postaviti članovi/ice obitelji. Upravo zato su blagdani savršeno vrijeme za  gledanje filmova (čak i ako si sam/a), zbog čistog eskapizma. Jedini problem s tim je što mnogi božićni filmovi imaju dosadne “dovedi muškarca kući” trope i vrijeme je da ih se stavi zauvijek na “spavanje”.

Naravno, ne uključuju svi romantični blagdanski filmovi ovu tropu. Neki slave ljubav na druge načine, kao što su Serendipity, Just Friends, While You Were Sleeping, It’s a Wonderful Life, Sleepless in Seattle, Love Actually i The Family Stone (na svoj polarizirajući način). Postoji mnogo božićnih filmova koji uopće nisu romantični, poput klasika Home Alone, The Santa Clause, Christmas Vacation te Miracle on 34th Street. Tu su također i nedavni prikazi pobune protiv Božića kao Bad Santa i Bad Moms Christmas.

Nemojte me krivo shvatiti, volim dobru blagdansku romantičnu komediju, ali kao i mnoge single osobe, poistovjećujem se s komedijama na vjerojatno ne baš pozitivan ili zdrav način. Filmovi koji prikazuju single ženu koja očajnički želi dovesti muškarca u kuću (obično da ugodi svojoj obitelji ili se osjeća bolje o sebi) prenose zastarjeli način razmišljanja.

Kao što je Bridget Jones (Renee Zellweger) pijano pjevala All By Myself u svojoj pidžami ili lik Kate Winslet u filmu The Holiday, nakratko udiše dim štednjaka u trenutku očaja, ti filmovi stavljaju previše naglaska na imanje partnera tijekom praznika i/ili blagdana te na vlastito samosažaljevanje ako ga nemamo. Da ne spominjem da to oduzima od obiteljskog vremena te osobnih ciljeva i postignuća, koje je osoba ostvarila tijekom cijele godine, a vrijedni su slavlja. Ne možete fizički dovesti teško zarađenu karijeru da ju pokažete mami i tati, što je frustrirajuće. Filmovi poput ovih tome ne pomažu.

Evo nekoliko filmova koji prikazuju ženu u agoniji zbog činjenice da mora dovesti nekoga kući ili imati nekoga, da ugodi sebi ili svojoj obitelji za Božić:

The Holiday (2006.)

Ovaj film Nancy Meyers je omiljen među fanovima (mogu recitirati svaku riječ), ali kada dobijete nerealnu premisu i shvatite što se stvarno događa, film gubi dio svoje čarolije. Amanda (Cameron Diaz) i Iris (Kate Winslet) žive u Los Angelesu i Londonu te svaka ima užasan prekid neposredno prije praznika. Da bi se udaljile od svega i odvratile od činjenice da su single za Božić, sudjeluju u razmjeni kuće. Na putovanjima u kojima žele izbjeći stvarnost i pronaći same sebe, obje pronađu nove muškarace, što konačno dovodi do njihova obnovljenog samopouzdanja i sreće (umjesto one iz same sebe).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije