LjudiRadoznala Lola

Bogati i slavni pred objektivom – princa

Britanski fotograf Alexi Lubomirski je veoma poštovan u međunarodnoj modnoj industriji, a sada je među svoje klijente uvrstio i kraljevsku porodicu.

Piše: Jelena Pralica

Upravo je on snimio dva zvanična portreta princa Harryja i glumice Meghan Merkle, kojima je ozvaničena njihova vjeridba, a nakon kojih su njih dvoje objavili i treću, kao znak zahvalnosti svima koji su im poželjeli sreću. Fotografije su ujedno i najava za vjenčanje, koje je zakazano za 19. maj naredne godine, u kapelici svetog Georgea u dvorcu Windsor. Meghan, koja je izgradila zapaženu glumačku karijeru u Americi, otkrila je da će napustiti glumu i posvetiti se nekim drugim stvarima.

“Veliko hvala njegovom veličanstvu princu Harryju i gospođici Markle koji su mi dozvolili da fotografišem njihove zvanične portrete. Ne samo da mi je bila velika čast, već sam imao i ogromno zadovoljstvo da budem svjedok ljubavi ovog mladog para”, napisao je, između ostalog, fotograf na Instagramu.

Foto: thesun.co.uk

Alexi Lubomirski se nije baš slučajno našao u ovoj ulozi. On je, naime, radio sa plejadom glumačkih i muzičkih zvijezda. Rođen je u Velikoj Britaniji, mama mu je dijete iz peruansko/engleskog braka, a otac poljsko/francuskog. Kada je imao osam godina, preselio je u Bocvanu sa mamom i očuhom, koji je podsticao njegovu ljubav prema fotografiji i poklonio mu prvi foto-aparat kada je imao 11 godina. Kasnije se vratio u Veliku Britaniju da studira fotografiju na Brighton univerzitetu. Kada je diplomirao, četiri godine je radio u Parizu, kao asistent Mariu Testinu, omiljenom fotografu Harryjeve majke, princeze Diane, a kasnije je sarađivao i sa Katie Grand.

Nakon toga je radio za britansko, ali i američko izdanje Harpers Bazaara, Vogue u Meksiku, Njemačkoj, Rusiji, Španiji, Južnoj Koreji, Kini, Japanu, za kineski Men’s Vogue te magazine Numero Tokyio, W Korea, GQ USA i Allure. Neki od tih magazina su objavili i publikacije njegovih radova, a trenutno živi u Njujorku, sa suprugom i dva sina.

Radio je sa Beyoncé, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Natalie Portman, Jennifer Lopez, Salma Hayek, Katy Perry, Sarah Jessica Parker, Jennifer Aniston, Julia Roberts, Nicole Kidman i Scarlett Johansson. Saradnja sa glumicom Lupitom Nyongo ga je inspirisala da objavi knjigu koja slavi ljepotu u svim njenim oblicima. Pojasnio je da mu je cilj da obuhvati širi spektar ljepote u odnosu na onu na koju smo navikli u mainstream medijima, odnosno modnim časopisima i kampanjama, tako da se s njom može poistovijetiti svako, bez obzira na rasu, godine ili seksualnu orijentaciju.

Kad je bio dijete, Alexi je saznao da je s očeve strane nasljednik poljske kraljevske porodice Lubomirski, koja se proteže unazad 500 godina. Njegova zvanična titula je Njegovo Visočanstvo Princ Alexi Lubomirski. U 2014. je objavio knjigu “Prinčevski savjeti za srećan život”, o tome kako je biti dio kraljevske loze, a koju je posvetio svojim sinovima.

Foto: Harper’s Bazaar US

“Kada dobijete dijete, počnete da razumijete svoje roditelje. Sad shvatam ono što me je otac učio o mojoj tituli i nasljeđu. Zato sam želio da svojim dječacima prenesem da je u redu da njeguju svoju tradiciju, ali da treba i da se prilagode modernom svijetu. Moja majka mi je rekla: ‘Ako treba da budeš princ u današnjem svijetu, moraš biti princ u srcu i svojim postupcima'”, kaže Alexi.

Iste godine je objavio i knjigu “Decenija”, u kojoj je predstavio svoja najbolja modna djela tokom svoje prve decenije rada kao profesionalni fotograf. Sav prihod od prodaje knjiga Alexi donira u fondaciju Concern Vorldvide, koja se bori protiv siromaštva u svijetu, a čiji je ambasador.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije