MjestaRadoznala Lola

Bolnica u kojoj i stogodišnje lutke ozdrave

U srcu starog Lisabona nalazi se bolnica u kojoj su pacijenti mali i krhki, često polomljeni i uništeni, a ponekad i stariji od vijeka.

Redakcija

Izvor: ctvnews.ca

U ovoj svojevrsnoj bolnici krpe napukle dijelove, slomljene udove ili oštećeno oko na jednoj od djeci omiljenih igračaka – njihovim lutkama. Mala radnja postoji od 1830. godine i već petu generaciju ovdje s puno ljubavi skupljaju i popravljaju osjetljive igračke.

“Imamo klijente iz cijelog svijeta i svih uzrasta. Sarađujemo i  sa nekim muzejima i privatnim kolekcionarima, ali su naši klijenti uglavnom pojedinci koji su sentimentalno vezani za svoje lutke”, govori za CTV News Manuela Cutileiro, vlasnica bolnice za lutke.

Foto: asiaone.com

Svaka lutka koja ovdje završi dobija svoj brok kreveta i bolnički karton, koji s puno požrtvovanosti popunjavaju tri “hirurga”, koji im vraćaju kosu ili dio tijela, koje pomno izaberu iz neke od fioka koje su pune “rezervnih dijelova”, na prvi pogled sablasnih dijelova glave, udova ili očiju. Ako dijagnoza ukazuje na brzo ozdravljenje, vlasnicima se javlja cijena tretmana koji stoji oko 5 evra. “Pacijentikinje”, ponekad, ipak moraju malo duže da ostanu na bolničkom liječenju.

Hospital de Bonecas je uvrštena u u turističke vodiče portugalske prijestonice, kao jedna od najstarijih bolnica za lutke koja je i danas u funkciji.  Iz ove neobične radnje kažu da su među posljednjima u svijetu koji se bave ovim poslom te svakako jedni od najboljih. Ipak, uprkos takvom statusu, vlasnica je ostala skromna.

“Mi samo radimo u svom malom ćošku i ne brinemo za statistiku i rekorde”, ističe Cutileiro, inače bivša učiteljica.

Foto: photoshelter.com

U svakom trenutku u ovoj nesvakidašnjoj radnji možete zateći oko 4000 lutaka. Poredane su od poda do plafona u prostorijama uz radionicu gdje se njeguju one “bolesne”, među kojima su i, recimo, stogodišnjakinje s porculanskom glavom, lutke u narodnim nošnjama iz različitih dijelova Portugala, ali i moderne barbike.

“Za nas su savremene lutke one stare 20 ili 30 godina. Stare su one koje su već stogodišnjakinje”, dodaje vlasnica ove bolnice.

Njeni počeci sežu u 19. vijek, kada je “stara dama” Carlota da Silva Luz sjedila pred svojom trgovinom ljekovitim biljem, u Praca da Figueira, gdje je tada bila otvorena pijaca, i ručno izrađivala krpene lutke. Vremenom, aromatično i ljekovito bilje je ustupilo mjesto policama za lutke, koje danas ispunjevaju izlog na ulazu u bolnicu, ali i muzej posvećen njima, na prvom spratu.

Naslovna fotografija: o-tuga.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije