Naslovna vijestPorodicaPraktična Lola

Devet motivišućih rečenica koje djetetu treba reći svaki dan

Mnogo je stvari koje možemo da kažemo detetu a koje su pozitivne, ohrabrujuće i korisne za njegov razvoj.

Redakcija

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Deca upijaju kao sunđeri. To vam se sigurno bezbroj puta pokazalo kao istinito. Dovoljno je da vam isklizne samo jedna pogrešna reč i provešćete nedelje pokušavajući da je iskorenite iz rečnika vašeg deteta. Ali, umesto da se fokusirate na stvari koje ne želite da dete zapamti, usresredite se na ono što želite da ugradite u njega.

Evo 9 motivišućih rečenica koje bi bilo dobro da govorite vašem detetu svaki dan:

To je ljubazno od tebe

Čak i kada nema mnogo stvari za koje možete da kažete da je dete ljubazno, nađite makar jednu i istaknite je. Kada deca čuju da su ljubazna to će ih podstaći da još više žele da budu takva.

Zahvalna sam što te imam

Obično često govorimo deci da ih volimo, ali iskazivanje zahvalnosti što ih imamo je korak dalje u pogledu pokazivanja ljubavi. Pokazujemo im da smo srećni što su baš ona tu pored nas.

Volim te i kada…

Dete lako može da se oseti povređeno, posebno kada je u nevolji. Uvek ga podsetite da šta god uradilo ili koju god pogrešnu odluku donelo, vi ćete ga i dalje voleti. To se nikada neće promeniti. Vaša ljubav će učiniti da dete sledeći put napravi ispravan izbor.

To što mi govoriš čini da se osećam…

Ova rečenica je dobra za pozitivnu aformaciju, ali može da se koristi i kao suprotno značenje. Odlična je za započinjanje razgovora. Na primer: “Kada si rekao da ti se svidela večera koju sam napravila, osećala sam se srećno da mogu da ti napravim nešto što ti se sviđa.” ili “Kada si mi rekla da odem, to je izazvalo osećanje da si ljuta na mene. Da li je to razlog?”

Volim kada ti…

Naravno da je važno da govorite detetu da ga volite. Ali, takođe je važno i da zna šta je to što volite kod njega. Obratite pažnju da istaknete mnogo različitih kvaliteta a ne samo fizičke osobine. Primer može da bude: Volim kada me zagrliš bez mog prethodnog traženja zagrljaja, kada si dobar prema sestri, volim kada me pitaš da provodim vreme sa tobom.

Veoma si mi od pomoći kada…

Kada je dete malo, mnogo ga je lakše privoleti da pomaže roditeljima, jer to tada i voli da radi. Da biste ga i kasnije podstakli da vam pomaže potrebno je da istaknete korisne stvari koje radi bez vašeg predhodnog insistiranja na tome. Na primer: kada skupi igračke, namesti krevet, stavi prljav veš na mesto koje je predviđeno za to i sl.

Činiš me ponosnom

Bez obzira na razlog, stavite detetu do znanja kada ste ponosni na njega. Male stvari, velike stvari, stvari koje je planiralo da uradi ili čak ono za šta nije bilo ni svesno da radi. Važno je da zna da ste ponosni na njega kada načini pravi izbor ili kada uradi dobru stvar.

Reci mi još o tome…

Dajte detetu do znanja da vam je stalo i da vam je važno da čujete ono što priča i da znate šta mu se dešava u životu. To će mu pomoći da i nauči kako da komunicira sa vama ali i sa drugim odraslima.

Da

Nađite bar jednu star dnevno za koju možete da kažete DA. Čitati knjige zajedno, igrati igre, jesti sladoled posle večere. Mogućnost da što češće govorite da, stvara pozitivnu atmosferu i provodićete mnogo kvalitetnije zajedničko vreme.

Sve fotografije: Pixabay.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije