PojaveRadoznala Lola

Znate li od čega sve možete napraviti haljinu?

Kada sljedeći put poželite da nešto bacite sačekajte trenutak i zapitajte se da li biste možda od toga mogli da sašijete unikatnu haljinu.

Piše: Vesna Drakulic

Da, haljinu! Iako vam zvuči nevjerovatno, ljudi širom svijeta taj elegantni odjevni predmet prave od stvari za koje ne biste mogli ni pomisliti da se mogu iskoristiti u te svrhe! Budite kreativni, pustite mašti na volju i pokušajte i vi da napravite haljinu od recikliranih materijala.

Nakon što ste skuvali supu iz kesice nemojte bacati to papirnato pakovanje. Skupljajte te kesice i kada vam se učini da imate dovoljan broj – što ovisi od željene dužine haljine – bacite se na posao. S rukavima ili bez, volan ili cvijet – izbor je vaš, a ovo je samo jedan prijedlog kako ta kreacija može na kraju da izgleda.

Foto: oddstuffmagazine.com

Savršena haljina za sve sladokusce može da se napravi od omota bombona. Nakon što pojedete kesicu omiljenih karamela sačuvajte papiriće. Gornji dio haljine može biti od pamuka ili nekog drugog materijala, ali suknja treba da bude isključivo od svih tih šuškavih omota.

Foto: brit.co

Iako vam možda zvuči grozno, haljina od toalet papira je među najmaštovitijim kreacijama koje možete da osmislite. Rolne papira obavijte oko modela i pustite ih da u slapovima padaju sve dok ne dodirnu pod.

Foto: fashionlady.in

Novinski papir se uglavnom upotrebljava tokom krečenja kada trebate zaštititi pod od farbe ili napraviti papirnatu kapu. Zašto ne biste probali nešto drugačije? Ovaj neobični materijal veoma lako možete saviti u sve moguće oblike i dobiti unikatnu koktel – haljinu od koje zastaje dah!

Foto: brit.co

Aluminijumska folija je još jedan materijal sa kojim je lako vladati. Vaše je samo da odlučite da li želite šik kratku ili elegantnu dugu haljinu. Kada počnete da je stvarate iznenadićete se koliko je to jednostavan proces i što je najbolje, ne treba vam nikakav dodatni ukras poput šljokica ili nakita zato što sama folija dovoljno svjetluca srebrnim sjajem.

Foto: brit.co

Foto: fashionlady.in

Nakon samo jedne sedmice u vašoj kući se opet nakupi 1001 plastična kesa koju ste donijeli iz prodavnice. Uzmite makaze i nekoliko kesa izrežite na polukrugove od kojih ćete napraviti suknju. Nakon toga od dvije -tri kese napravite gornji dio, spojite ih u jednu cjelinu i vaša haljina je gotova!

Foto: brit.co

Završena je dječija žurka i na stolu je ostalo bezbroj praznih tetrapaka sokića? Savršen materijal za izradu vaše unikatne haljine! Ukoliko vam na kraju ostane još praznih tetrapaka napravite od njih i torbicu.

Foto: minq.com

Ogromne crne kese za smeće ne moraju da služe samo tome da u njih bacate otpatke. Zgužvajte stari papir i stavite ga u kese, zatim ih dobro svežite i slažite jednu uz drugu dok ne dobijete željeni oblik.

Foto: brit.co

Sigurno i vi u kući imate neku staru tastaturu od računara koju više ne koristite. Zašto njenim tipkama ne biste ukrasili gornji dio haljine od plastičnih kesa? Izaberite isključivo crne i bijele kese zato što će se one svojim nijansama savršeno uklopiti u haljinu.

Foto: brit.co

Tekst je pripremljen u saradnji sa kompanijom “EuroBeta”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije