AktivizamHrabra Lola

Godina hrabrih zvijezda – one su progovorile o bolesti

Koliko god bili površni, celebrityji često mogu pozitivno utjecati na neke stvari. Zato donosimo pet slavnih cura koje su tijekom 2017. iskoristile svoj status da progovore o važnim zdravstvenim problemima i skinu stigmu s mnogih ozbiljnih stanja o kojima se malo ili uopće ne priča u društvu.

Redakcija

Izvor: 100posto.hr

Prije četiri godine Angelina Jolie šokirala je svijet svojim dirljivim priznanjem da je išla na dvostruku mastektomiju kako bi spriječila razvoj karcinom dojke. Jolie je izgubila majku i tetu zbog raka te nije htjela riskirati oboljenje, a kasnije je odstranila i jajnike. Njezina ispovijest potaknula je mnoge žene da odu na pretrage i naprave isto.

Selena Gomez

Foto: justjared.com

Prvi dio godine pjevačica se nije pojavljivala u javnosti, a tek u rujnu otkrila je zašto. Selena je zbog lupusa, autoimune bolesti, morala na transplantaciju bubrega. Organ joj je donirala njezina prijateljica Francia Raisa, a Selena je pričala o cijelom iskustvu na društvenim mrežama i u televizijskim emisijama.

“Nadam se da ćemo pomoći nekome. Ono što smo mi prošle nije lako i nije bilo zabavno. Nadam se da će to inspirirati mnoge i da će shvatiti da još postoje dobri ljudi na svijetu”, rekla je Selena.

Julia Louis-Dreyfus

Foto: indiewire.com

Dan nakon što je dobila svoj šesti po redu i rekordni Emmy za najbolju glumicu u komediji za “Potpredsjednicu”, Julia Louis-Dreyfus saznala je da boluje od raka dojke. Sve je objavila na društvenim mrežama, a otad je često progovarala o kemoterapiji i svim poteškoćama s kojima se susrela. U svom stilu, sa svime se nosila koristeći smisao za humor.

Lady GaGa

Foto: fuse.tv

U rujnu pjevačica je objavila da odgađa europski dio turneje “Joanne” zbog borbe s fibromialgijom, kronične bolesti koju karakteriziraju snažna bol i umor. O svemu je snimila i kratki dokumentarni film za Netflix, “Gaga: Five Foot Two”, u kojem je izjavila kako svoja iskustva s kroničnom boli želi pretočiti u umjetnost.

Chrissy Teigen

Foto: glamour.com

Iskrena i simpatična manekenka prije je puno pričala o borbi supruga Johna Legenda i sebe s neplodnošću, a ove se godine otvorila o postporođajnoj depresiji. Nakon što je rodila kćer Lunu mjesecima se osjećala loše, a nije znala kome da se obrati. O svemu je napisala tekst i pozvala žene da otvorenije pričaju o problemima s kojima se suočavaju. Chrissy je uspjela pobijediti depresiju i sad je ponovno trudna.

Lena Dunham

Foto: indiewire.com

Glumica, redateljica i scenaristica ove je godine ispričala da se godinama bori s endometriozom, stanjem zbog kojih su mjesečnice vrlo bolne, a žene pate od boli i u drugim dijelovima ciklusa. Zbog komplikacija nakon jedne od operacija, Lena se od boli srušila na Met Gali početkom godine te je prevezena u bolnicu. Lena je na društvenim mrežama podijelila i ožiljke koje ima od operacija, a o endometriozi zatim se počelo pričati i na nekim višim razinama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije