PorodicaPraktična Lola

Koliko je mama potrebno da porodica bude podmirena?

“I čistačica, i spremačica, i klozetarka, i domaćica… Koju će još funkciju da mi dodele?!” Ova čuvena izjava ovekovečila je lik Riske iz Srećnih ljudi, a rečenica kao da prkosi vremenu i uzrastu.

Redakcija

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Promena tradicionalnih uloga je išla u korist žena, ali jedno “zanimanje” je najviše ispaštalo.

Ko je mama kod kuće?

Generalno govoreći, domaćica je žena koja većinu svog vremena provodi kod kuće, kako bi odgajala decu i upravljala domaćinstvom. Može imati jedno ili više dece, a deca mogu biti različitog uzrasta – od novorođenčadi do tinejdžera.

Modernija definicija domaćice podrazumeva da je to mama koja je možda napustila svoj stalni posao, kako bi bila kod kuće i odgajala decu. Ponekad se čini da je mama čitava agencija za organizaciju događaja sa gomilom profesionalaca u malom. Ona može biti visoko obrazovana, a možda je napustila odlično plaćen posao da bi ostala kod kuće. Verovatno planira da se vrati na posao, nakon što deca odrastu.

Šta sve radi jedna mama?

Postoje razne prednost i mane zanimanja domaćice, iako je misao izdržavanja porodice na osnovu jednog izvora prihoda zastrašujuće, možda ima ekonomskog smisla biti domaćica.

Šta sve to radi jedna mama, i kako se može isplatiti biti domaćica?

Čuva decu

Domaćice vode brigu o deci – konstantno. Ako su deca mlađa od pet godina, morali biste da ih ostavite u obdaništu kako biste radili. A ako su školarci, morali biste da nađete dadilju za vreme posle škole, dok se ne vratite sa posla.

Foto: thaicleaningservice.com

Spremačica

Dok čistite prosute pahuljice između jastuka na kauču, jedno od vaše dece mahnito vadi vlažne maramice iz kese, dok drugo rasprašuje bebi puder po podu. Čak i bez dece, posao spremačice je naporan, a sa decom dobija potpuno novi nivo težine.

Možete provesti veći deo dana čisteći kuću, a kada biste platili nekome da to uradi umesto vas to bi vas koštalo između 1.000 i 1.500 dinara za par sati čišćenja.

Kuvarica

Spremate jutarnji doručak, zatim pakujete ručak za supruga, školarce i mališane koji ostaju kod kuće. Ponekad i sami stignete da pregrizete obrok koji ste spremili! Onda dolazi vreme za večeru, a večera se neće spremiti sama od sebe.

Ako vi ne hranite svoju porodicu, ko će? Odlično je kada se suprug uključi u priču, ali u većini slučajeva je to samo povremeno. U suprotnom biste morali da platite kuvara, a njihova satnica nije zanemarljiva.

Učiteljica

Foto: thebump.com

Mame obavljaju posao učiteljice ne samo kada je potrebna pomoć oko domaćeg zadatka mališana, već i kada treba prevazići posebne prepreke u toku obrazovanja deteta.

Šofer

Koliko vas vozi svoju decu svuda – u školu, na trening, kod doktora, pa nazad kući? Možda se i u šali predstavljate kao taksista, jer se ponekad čini kao da više vremena provodite u porodičnom automobilu, nego kod kuće.

Šta mislite, koliko košta unajmiti privatnog vozača? Sigurno više od svih kafa koje ste popile tokom vožnje.

Menadžer

Upravlljanje domaćinstvom nije uopšte mali zadatak. Mame su pravi menadžer preduzeća, one moraju da raspolažu ograničenim resursima kako bi ostvarile maksimalne rezultate. To je upravo zanimanje menadžera.

Menadžer makar može da se osloni na svoje zaposlene – računovođu koji popisuje koliko je novca potrošeno, finansijera koji planira odliv novca, sektor nabavke koji obavlja kupovine…

Mama je i naprednija funkcija od menadžera. Ona mora sve navedeno sama da obavi!

Foto: Pixabay.com

Stilista

Nije novost da holivudske zvezde imaju stiliste, ali možda niste znali da takođe angažuju stiliste koji su zaduženi za izgled njihovih mališana. Da, veoma je bitno da mala Blu Ajvi Karter (ćerka Bijons) bude u tip top izdanju kada odlazi da se igra u parku?!

Vi ne možete da obezbedite stilistu sa pudlicom, ali svakako morate da obučete svog mališana, a i sebe.

Pa koliko je mama potrebno da porodica bude podmirena? Mislim da smo samo zagrebali površinu toga šta sve jedna mama kod kuće radi u toku dana, pa izgleda da odgovor na ovo pitanje ne postoji!

I dalje mislite da domaćice sede po kući ceo dan, gledaju serije, razgovaraju telefonom, jedna drugoj šalju sms poruke i dopisuju se u nedogled?

Autor: Dragan Antić, tata

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije