AktivizamHrabra Lola

Hiljade autića za siromašne mališane

Ove godine Djed Mraz u torbi nosi na hiljade drvenih autića i poklanja ih dječici širom svijeta koja nikad nisu imala igračku.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: People

Iza bijele brade i crvenog odijela krije se Alton Thacker (82), koji je 2002. pokrenuo sopstvenu radionicu igračaka i Fondaciju, a sada svake godine poklanja 85.000 autića. Njegov put ga vodi od Avganistana do Zimbabvea, u dječije bolnice i skloništa za beskućnike.

Alton Thacker, Foto: YouTube screenshot

“Autiće dajemo svakome ko ih želi, a posebno ako idu na put preko okeana i imaju mjesta u torbi da spakuju nekoliko ovih sitnih vozila. Reakcije siromašnih mališana u trenutku kada dobiju igračku je naša najveća nagrada”, ispričao je Alton za novine “People”, a s njim se slažu i svi volonteri u fabrici igračaka “Tiny Tim’s”. Jedan od njih je i Jim Turnbull (71) iz grada West Valley u Utahu koji kaže da je za njega velika čast da bude vilenjak Djeda Mraza. Jim je jedne godine otputovao u Kinu i tamo je podijelio mnogo autića. Za njega su i dan danas dječiji osmijesi najljepši dio godišnjih odmora.

Pored 25 volontera Altonu mnogo pomaže i njegova supruga Cheryl (82)  koja sa testerom radi na proizvodnji autića i postavlja točkiće na njih. Igračke se tada šalju u Centralnu popravnu ustanovu u Gunnisonu, Utahu gdje zatvorenici mjesečno ofarbaju oko 3.000 ovih vozila u ljubičastu, crvenu, rozu, žutu i plavu boju. Ove godine je u Zimbabveama podijeljeno oko 60.000 autića.

Nekim mališanima su ovi drveni autići jedina igračka koju imaju, Foto: YouTube screenshot

Alton ističe da se u svijetu traži više od 500 miliona igračaka i on i članovi njegovog tima su odlučni da nastave uljepšavati praznične dane mališanima kojima su drveni autići iz fabrike “Tiny Tim’s” jedino što imaju za igranje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije