Praktična LolaŽivot

Zašto bi trebalo da sunčane naočare nosite i zimi?

Sunčane naočare su neizostavan detalj na licu svakog muškarca i žene tokom ljeta, ali da li ste znali da to nije jedino doba kada ih trebate nositi?

Vesna Drakulic

Foto: Pixabay.com

One čuvaju vaše oči čak i kada nema sunca zato što UV zrake mogu da se probiju i kroz oblake. Biće vam mnogo prijatnije da ih stalno imate uz sebe, zato što se zimi sunčeva svjetlost odbija od snježnog prekrivača, a definitivno bi trebalo da vodite računa i o tome da ih nosite dok vozite. Bočni prozori automobila blokiraju samo 71% sunčevih zraka i zato se preporučuje da zaštitite svoje oči.

Ako ste osoba koja provodi mnogo vremena na otvorenom morate znati da se u prirodi nalazi mnogo elemenata koji mogu biti opasni po vaše prozore u svijet.

Zaštita od snijega

Možda ćete se iznenaditi kada čujete da snijeg može da naškodi vašem vidu, ali to je stvarno istina. On refklektuje 80% sunčevih UV zraka i može da izazove stanje koje se naziva „snježno sljepilo“. Ako skijate ili se penjete po planinama prekrivenim snijegom, obavezno nosite sunčane naočare. Pazite na to da one prekriju i zaštite donji dio vaših očiju kako se sunčeve zrake ne bi odbile od snijeg i zaslijepile vas.

Vjetar i prašina

Prašnjava mjesta na kojima duva vjetar mogu iritirati i oštetiti vaš vid, i zato ih obavezno zaštitite sunčanim naočarima. Nemojte dozvoliti česticama prašine da se nađu u blizini vaših zjenica.

Oporavak očiju nakon operacije

Ukoliko ste se nedavno podvrgli laserskom skidanju dioptrije, onda obavezno morate da nosite sunčane naočare. Konsultujte se sa svojim oftalmologom o tome kakav model bi trebalo da nosite odmah nakon operacije, ali to je nešto što ćete morati i kasnije da radite da bi se vaše oči oporavile i vratio vam se savršen vid.

“Oči su nakon svake operacije osjetljivije nego što su bile, na jako svjetlo i sunce. Zato je potrebno odabrati sunčane naočale sa adekvatnom zaštitom uz dobru preporuku i savjet Vašeg optičara”, kažu iz banjalučke optike Zoom.

Ovo pravilo takođe važi i u slučaju operacije mrene ili kapaka, kao i bilo kojih drugih operativnih zahvata na očima.

Vidjećete bolje i više uživati u prirodi

Zdravlje je svakako na prvom mjestu, ali osim toga, vaš vid će biti mnogo oštriji, a boje i kontrasti bolji i ljepši ako ih gledate kroz stakla svojih sunčanih naočara – pa čak i kad napolju ne sija sunce.

Vozićete sigurnije

Pitate se kako sunčane naočari mogu da vam budu od koristi ako vozite po kišnom danu? Po blagoj kiši odgovarajući model će vam poboljšati vid i omogućiti vam da sigurnije vozite.

I na samom kraju, ne zaboravite da sunčane naočari dolaze u raznim bojama, oblicima i stilovima, baš kao modeli iz Zoom optike koje vidite u ovom članku. Stoga, uvijek ih možete kombinovati sa šeširima, kapama ili kačketima, te ujedno zaštititi svoj vid i unijeti posebnu notu u svoj stil.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije