MjestaRadoznala Lola

Najfotogeničnije zimske destinacije u Evropi

Tokom kratkih i tmurnih zimskih dana, često nam se čini da jedino novogodišnje i božićne proslave remete mir zaspale prirode. Međutim, neke lokacije su posebno slikovite u to vrijeme.

Lola Magazin

Piše: Dragan Antić

Kada je zima i mećava oko nas,  obično  žurimo da se što prije sklonimo u naše ušuškane domove i da budemo u toplom. Ali zima je vrijeme kada neka mjesta zaista zasvjetle čarobnim sjajem.  Ovo su neka od njih.

Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Zamislite niz od šesnaest tirkiznih kasakadnih jezera koja se stapaju jedno u drugo stvarajući nezaboravni prikaz snage i veličanstvenosti vode. A zamislite istu tu scenu, samo zaleđenu. Nacionalni park Plitvička jezera jedna je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske. Plitvice su skoro puste u zimskim mjesecima, ali slika koju stvaraju zaleđeni vodopadi i njihova okolina prekrivena snijegom, zadivljuje svakog ko se ovdje usred zime iz nekog razloga obreo.

Halštat, Austija

Halštat je malo planinskoj selo u austrijskoj pokrajini Salcburg, smješteno pokraj jezera, u okruženju alpskih planina potpuno prerkivenih snijegom. Ljepota koju riječima teško možemo opisati. Halštad je UNESCO-va svjetska baština u Austriji, čija ljepota dolazi do punog izražaja zimi, a po mnogima spada u najljepša sela na svijetu.

Zamak na ostrvu Trakaj, Litvanija

Izraz „zamak iz bajke“ se često koristi, ali svi koji zimi dođu do Trakaj zamka u Litvaniji smještenog na istoimenom jezerskom ostrvcetu 27 kilometara zapadno od Viljnusa, odmah pomisle da je to baš taj zamak.  Kada okolno jezero prekrije led, a narandžaste kule zamka prošara snijeg,  slika je neopisiva.

Bled, Slovenija

Šetnja do obodu slovenačkog grada Bleda dovešće vas do ledenog jezera, na čijoj se sredini nalazi ostrvo. Na ostrvu Bled smještena je crkva iz 17. vijeka ukrašena gotskim freskama. Izdižući se iznad grada sa jedne strane jezera izviruje zamak Bled, podignut u srednjem vijeku, jedan od najstarijih zamkova u Sloveniji. Bled je naročito lijep tokom zime kada ga prekrije snijeg.

Zamak Nojšvanštajn, Njemačka

Sjećate li se zamka Diznijeve Uspavane ljepotice ? Upravo ovo je zgrada koja je inspirisala Volta Diznija, samo što u njoj nećete naći ni na jednog junaka iz filma. Smješten na brdu iznad sela Nojšvanštajn na jugozapadu Bavarske, zamak dominira okolinom, a najljepši je u zimskim mjesecima kada se šuma koja ga okružuje zabijeli prekrivena snijegom.

Laponija, Finska

Tokom ljetnih mjeseci ovo je zemlja sa mnogo sunca, ali zimi je Laponija zahvaćena skoro totalnim mrakom. Međutim, ljeto je loš tajming za posjetu Laponije, jer nećete biti u prilici da vidite auroru borealis kako pleše na nebu. Januar, februar i mart su najbolje vrijeme, jer ćete moći da uživate u posmatranju okoline prekrivene snijegom i u nebeskoj predstavi koju tokom zime izvod magična Sjeverna svjetlost.

Kicbil, Austrija

Kicbil je srednjovijekovni grad koji je svjetski poznat po skijanju na obližnjim ski stazama. Sa kilometarskim ravnicama za nordijsko skijanje, oblast oko grada je alpski raj tokom zimskih mjeseci. Udaljen samo jedan sat vožnje od Insbruka, glavnog grada Tirola, Kicbil privlači turiste zbog ljepote njegovih snježnih ulica i zbog njegove bajkovite božićne pijace.

Dvorac Alkazar „Alcazar de Segovia“, Španija

Dvorac Alkazar u Segoviji u centralnoj Španiji je nekada bio tvrđava, kraljevska palata i zatvor. I za njega se tvrdi da je bio inspiracija za zamak Diznijeve Pepeljuge, a danas je pretvoren u muzej koji je potpuno otvoren za javnost. Dizajniran tako da imitira brodske lukove, Alkazar tako i izgleda, poput nekog ogromnog broda. Ako dođete u njegov obilazak tokom zime, nemojte se iznenaditi ukoliko za trenutak pomislite da ste i sami junak neke Diznijeve priče.

Talin, Estonija

Talinski srednjovijekovni stari grad očarava svakog ko dođe u prijestonicu Estonije, bez obzira na doba godine. Međutim, tokom estonskih dugih zimskih mjeseci stvara se prava mala zimska dimenzija čuda. Zamislite šetnju po tvrđavi Tompeja i pogled na Baltičko more koji se širi sa nje, odakle se spuštate do trga Raekoj i svraćate u neku malu gostionicu pokraj znamenite gradske skupštine na domaću toplu supicu, da se okrepite i ugrijete dok posmatrate kako napolju pahulje svjetlucaju u mraku.

Sankt Peterburg, Rusija

Za ljepote ruskog Sankt Peterburga zna čitav svijet, pa ga nije potrebno posebno predstavljati. Dom „Marijinskog  teatra“, Sanktpeterburške filharmonje i brojnih drugih kulturnih znamenitosti, arhitektonskih i umjetničkih remek djela, grad je fantastičan tokom cijele godine. Ali u zimskim mjesecima Sankt Peterburg obuzima zaleđena ljepota i organizuju se razni događaji vezani za zimsku sezonu. A njegova zimska ljepota dolazi do punog izražaja u vrijeme pravoslavnog Božića i Nove godine.

Koja je vaša omiljena destinacija za ovu zimu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije