PojaveRadoznala LolaRazno

Evolucija vjenčanice tokom vijekova

Bijela haljina na vjenčanju je standard u zapadnoj kulturi, ali šta ona zaista predstavlja? Ispostavilo se da smo svi do sada griješili povezujući je sa nevinošću i čistoćom.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: BBC, Foto: Elina-Lava / Shutterstock

Sudeći po novoj izložbi o kojoj piše BBC, ona zapravo predstavlja statusni simbol.

“Sama konotacija čistoće nije bila važna, već bogatstvo. Tokom 18. i 19. vijeka u bijelim vjenčanicama su se udavale žene koje su mogle da je priušte”, govori Edwina Ehrman, kustoškinja londonskog muzeja Victoria & Albert.

U to doba se odjeća prala ručno, na dasci predviđenoj za to, pa je bilo gotovo nemoguće da se bijela haljina temeljno očisti.

“Bio je to komad odjeće koji nosite samo jednom, pa su ga posjedovali samo oni koji su bili jako bogati”, kaže ona.

Edwina je proučavala tok kojim su se vjenčanice mijenjale u skladu sa modom i društvom tokom vijekova, pa nam ukazuje na neke pretpostavke koje su se jako dugo zadržale tokom njihovog razvoja.

Bijelu ili vjenčanicu boje slonovače popularizovala je kraljica Victoria, koja je jednu takvu haljinu nosila kada se udavala za princa Alberta 1840. godine. S obzirom na to da su se ove boje zadržale sve do danas, nije ni potrebno govoriti o uticaju koji je ostvaren.

“Ona može imati vrlo transformativan efekat. Ako ste prije braka živjeli sa svojim partnerom ili ste imali djecu sa njim, možda ćete željeti da na vjenčanju nosite bijelu haljinu jer se u njoj osjećate kao da započinjete novu fazu u svojoj vezi”, pojašnjava Edwina.

Kraljica Viktorija i princ Albert

Ukoliko mlada odluči da joj vjenčanica bude druge boje ili doda detalje koji nisu bijeli, ona je odvažna i pomalo buntovna, smatra plesačica Dita Von Teese, koja je nosila ljubičastu korzet-haljinu sa potpisom Vivienne Westwood. Recimo, pjevačica Gwen Stefani, te glumice Anne Hathaway, Jessica Biel i Reese Witherspoon udale su noseći boje koje nisu konvencionalne i odstupaju od tradicije vjenčanja. Kada su dizajneri Oscar de la Renta i Vera Wang predstavili svoje linije vjenčanica koje nisu bijele, njihov rad se posmatrao kao radikalan potez u konzervativnoj modnoj industriji.

Gwen Stefani

Međutim, nošenje vjenčanice pink, ljubičaste, žute, crvene ili bilo koje druge boje nije ništa novo u zapadnoj kulturi.

“Tokom proteklih vijekova, mlade koje je zanimala moda su se udavale u različitim bojama. Čak su tu odjeću prilagođavale različitim prilikama kako bi je nosile i nakon vjenčanja”, priča Edwina, te dodaje kako su žene praktikovale da ne kupuju novu odjeću za vjenčanje, već da se udaju u nečemu što već posjeduju.

Tokom rata se takozvana svadbena moda prilagodila situaciji koliko je mogla. Žene su pozajmljivale haljine, a muškarci nosili svoje vojne uniforme, dok su neke mlade šile vjenčanice od zavjesa. Nakon rata su postale popularne kraće haljine, posebno među poslovnim ženama. Jedna od njih, Margaret Whigam, je na svom vjenčanju nosila spektakularnu haljinu koju je dizajnirao Norman Hartnell.

“Ona je bila lijepa, bogata i voljela je kameru, što znači da je bila savršena klijentkinja za Hartnella. To nije bila odjeća koja se mogla nositi i u drugim prilikama”, objašnjava Edwina.

Margaret Whigham

Razlog zašto je bijela haljina preživjela sve ove vijekove i modne trendove jeste što ona može evoluirati i ostati moderna, opstaje jer može biti iznova otkrivena, smatra ona. Dizejnerka Jenny Packham se slaže i kaže kako je za nju najzapaženija svadbena odjeća ona koja može definisati cijelu jednu eru iz ugla mode.

“To su Bianca Jagger u bijelom odijelu i Audrey Hepburn u mini haljini sa šalom”, ističe Jenny, koja dizajnira svadbenu odjeću po uzoru na večernju garderobu, a njene klijnetkinje su brojne imućne žene, poput vojvotkinja Kembridža.

Za nju su tridesete godine izvor inspiracije, glamurozan period između dva rata, koji smatra “eksplozijom božanskih proporcija”.

“Vjenčanica se mora isticati. Trenutno je ona u nekakvom rascjepu između crvenog tepiha i prolaza u crkvi, a nijedno od to dvoje ne želi ličiti na drugo”, ističe.

Grace Kelly i princ Rainer

Da je sve u detaljima potvrđuje Gareth Pugh, koja je kreirala  scensku odjeću za slavne ličnosti kakve su Lady Gaga i Kylie Minogue. Kako kaže, i scenska odjeća i vjenčanica imaju određenu ulogu koju moraju ispuniti.

“Međutim, pristup i sam proces su jako različiti. Kod scenske odjeće je naglasak na udobnosti i mogućnosti kretanja, pored toga što mora biti vizuelno upadljiva. Kod vjenčanice postoje nivoi suptilnosti koje trebate dostići, a koji nisu potrebni scenskoj odjeći, iz prostog razloga što se vjenčanica posmatra sa mnogo manje udaljenosti. Takođe, mlade su spremnije da se odreknu komfora”, priča Gareth, dodajući da će uvijek postojati potreba da na dan vjenčanja izgledamo kao iz bajke, ali da ona lično smatra kako vjenčanica mora biti personalizovana, dio odjeće koji je napravljen sa ljubavlju i pažnjom, za koji je potrebno vrijeme i strpljenje – baš kao brak.

Mlade u Kini tradicionalno nose crvenu boju

Kao što se brak razvijao tokom istorije, isto su radila i vjenčanja, kao i svadbena odjeća. Edwina Ehrman iz londonskog muzeja kaže da su istopolna vjenčanja, kao i vjenčanja ljudi koji pripadaju različitim kulturama, pravi primjer kako se pokreću nove tradicije. Ipak ne smijemo smetnuti sa uma da je sve to dio ogromne industrije koja se bavi vjenčanjima.

“Definitivno postoji takmičarski duh kada govorimo o vjenčanjima, a fenomeni bridezilla i bridezilla su i te kako stvarni. Čak i kada se radi o alternativnim vjenčanjima, mlade su izrazito takmičarski nastrojene, a neke od njih odbacuju bijelu haljinu kako bi izrazile svoj stav o rodnoj jednakosti”, govori Edwina, te dodaje kako se radi o besmislici.

“Ako želite nositi haljinu u boji, pantalone ili ići bose – uradite to. Ali ako smatrate da će vas bijela haljina na neki način porobiti, to je čisti apsurd – u braku su bitni jednakost i poštovanje, a ne vaša odjeća. Kada govorimo o savremenoj svadbenoj odjeći, nevjerovatno smo srećne što imamo tako šarolik izbor”, zaključuje ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije