NevjerovatnoZabavna Lola

Sin mora majci refundirati novac koji je uložila u njegovo odrastanje

Vrhovni tajvanski sud je donio presudu da 41-ogodišnji zubar Chu isplati svojoj majci 554.000 funti kao nadoknadu za sav novac koji je uložila u njega tokom odrastanja i školovanja.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: Theguardian.com

Prilikom izricanja presude, sudija se pozvao na ugovor koji je Chu potpisao sa svojom majkom prije 20 godina, a u kome joj obećava da će se odužiti za sve što je učinila za njega.

Njegova majka Lo razvela se od njegovog oca 1990. godine, nakon čega je potpuno sama odgojila dva sina. Brinući se da se niko neće starati o njoj kada ostari, sa svojim sinovima je potpisala ugovore kada su napunili 20 godina, obavezujući ih da joj isplate 60 dosto svojih prihoda.

Vrhovni sud je saopštio da je ugovor validan, jer je Chu bio punoljetan kada ga je potpisao, te da je u mogućnosti ispoštovati obećano, s obzirom na to da je zubar.

Lo je svog sina optužila za ignorisanje nakon što su on i njegov brat pronašli djevojke, a lokalni mediji izvještavaju da su one unajmile advokate putem kojih su tražile da ih Lo više ne uznemirava. Majka je tužbu podnijela prije osam godina, kada su sinovi odbili da ispoštuju ugovor. Stariji sin se nagodio sa majkom i platio joj određenu sumu novca, kako bi povukla tužbu protiv njega, dok je mlađi tvrdio kako je ugovor povrijedio dobre običaje, jer podizanje djeteta ne bi trebalo da se mjeri novcem. Zbog toga je pristao da ode na sud sa svojom majkom.

Nakon što je Osnovni sud presudio u korist njenog sina, Lo je odlučila da se žali i traži pravcu na višim nivoima, sve dok nije dobila ishod koji je željela.

Slučajevi zloupotrebe i napuštanja starijih ljudi su posljednjih godina u značajnom porastu na Tajvanu, što je izazvalo potrebu za zakonskim kažnjavanjem osoba koje se ne brinu o svojim roditeljima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije