Praktična LolaŽivot

Nevjerovatni načini na koje utičemo na sopstveni mozak

Ljudski mozak je vjerovatno najmisteriozniji organ koji postoji. Naučnici konstantno saznaju nove stvari o načinu na koji radi, ali je unutar njega još uvijek skriveno mnoštvo tajni.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: Thebrightside.me

Posljednjih nekoliko godina nauka je otkrila nekoliko jako zanimljivih i iznenađujućih stvari prilikom proučavanja mozga.

Hronična neispavanost šteti našem pamćenju

Naučnici sa Berkeley univerziteta dokazali su da manjak sna može znatno pogorišati našu memoriju i prouzrokovati Alchajmerovu bolest. Tokom cjelonoćnog sna, mozak otpušta toksična jedinjenja koja mu štete. Ukoliko nismo svom tijelu priuštili dovoljno sna, ispaštaju naše moždane ćelije.

Prolongirani stres uništava naš mozak

Foto: thebrightside.me

Smanjene mogućnosti pamćenja, učenja i samokontrole  su posljedice hroničnog stresa sa kojim se borimo. U konačnici, sve to dovodi do osjećaja iritiranosti, anksioznosti, tenzije i smetenosti.

Ljubav i mržnja imaju mnogo sličnosti

Britanski naučnici otkrili su da su slični centri u mozgu zaduženi za potpuno suprotne emocije – ljubav i mržnju. Za razliku od mržnje, ljubav značajno umanjuje aktivnosti centara za prosuđivanje i logičko zaključivanje.

Mozak loše reaguje na dehidraciju

Foto: thebrightside.me

Naš mozak se sastoji od 80 odsto vode, zbog čega manjak tečnosti u našem organizmu izaziva poremećaj koncentracije, smanjenu budnost, te dovodi do poremećaja kratkoročnog pamćenja i drugih kognitivnih sposobnosti.

Trudnoća mijenja strukturu mozga

Dokazano je da trudnoća utiče na smanjenje sive materije u predjelima mozga koji su zaduženi za socijalnu spoznaju i mogućnost da razumijemo druge ljude. To je potrebno kako bi se učvrstila veza između majke i bebe, te kako bi majka razumjela potrebe svog djeteta i uočila potencijalne opasnosti.

Šećer pogoršava pamćenje i smanjuje sposobnost učenja

Foto: thebrightside.me

Mnogo fruktoze koju unosimo u organizam tokom dijete usporava mozak i smanjuje sposobnost učenja, pamćenja i koncentrisanja. Ovo se dešava jer višak šećera uništava veze između neurona u mozgu.

Naučnici tvrde da je mnogo opasniji industrijski šećer, koji se dodaje u pića, začine, soseve i hranu za bebe. Ipak, proizvodi koji sadrže omega tri masne kiseline (masna riba, orašasti plodovi i riblje ulje) otklanjaju posljedice ovog poremećaja.

Ljubav i majčinska osjećanja su vrlo slični

Ispostavilo se da su romantične veze i majčinska osjećanja jako slične, ali ne u potpunosti. Recimo, strastvena ljubav aktivira dio mozga u kome je smješten centar za seksualno uzbuđenje. Takođe, osjećanje anksioznosti i straha se smanjuju, a osjećaj euforije raste. Majčinska ljubav aktivira područja koja su zadužena za formiranje naklonosti.

Slikanje poboljšava rad mozga

Foto: thebrightside.me

Studija je pokazala da slikanje i ostale umjetničke radnje poboljšavaju interakciju između različitih dijelova mozga, te usporavaju njegovo starenje. Naučnici su ispitivali uticaj umjetnosti na mozak ljudi starosti između 62 i 70 godina. Polovina njih je pohađala predavanja o istoriji umjetnosti, dok su ostali išli na kurs slikanja. Druga druga je imala znatno bolje rezultate.

Čitanjem treniramo mozak

Foto: thebrightside.me

Naučnici sa Oksforda dokazali su da proces čitanja trenira kognitivne sposobnosti mozga. On takođe aktivira područja koja se inače ne koriste. Dok čitamo, krv struji centrima koji su zaduženi za koncentraciju i zapažanje, što se ne dešava dok gledamo televiziju ili igramo igrice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije