AktivizamHrabra LolaNaslovna vijest

Hoće li Oprah Winfrey postati prva predsjednica SAD?

Izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika mogla bi da zamijeni nova “politička bomba”. I to takva koja bi dovela do toga da SAD dobiju prvu predsjednicu u istoriji i da ona, uz to, bude Afroamerikanka.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Vogue.com

Oprah Winfrey ozbiljno razmišlja da se kao kandidatkinja Demokratske stranke uključi u trku za predsjednika SAD, 2020. godine, ako je vjerovati njenim dvjema prijateljicama koje su to izjavile za CNN.

Iako njena zastupnica za štampu te navode još nije potvrdila, navedeni izvori, koji su željeli da ostanu anonimni, tvrde da poznata voditeljka, producentkinja i glumica o tome razmišlja unazad nekoliko mjeseci. Spekulacije o tome su dodatno podgrijane u nedjelju naveče, na dodjeli Zlatnih globusa, kada je Oprah dobila nagradu “Cecil B. DeMille” za životno djelo, nakon čega je održala govor koji je uzburkao javnost. Inače, ona je prva Afromarikanka koja je dobila ovu prestužnu nagradu koja se dodjeljuje u oblasti igranog filma, a sve zbog toga što je kroz snažne ženske likove koje je utjelovila uzor ljudima širom svijeta.

“Želim da sve djevojke koje nas gledaju sada, ovdje, znaju da je novi dan na horizontu. I kad taj dan svane, to će se desiti zbog mnogih veličanstvenih žena, od kojih su nek sada s nama u ovoj prostoriji, i nekih fantastičnih muškaraca, koji se zajedno snažno bore da postanu vođe koji će nas odvesti u vrijeme kada više niko neće morati reći ‘Me too'”, kazala  je, između ostalog, u svom govoru.

Foto: Variety.com

Njene riječi su svijetom odjeknule brzinom svjetlosti, a njen govor je postao viralni hit, izazvavši lavinu komentara, kao i silne pozive na Twitteru da se kandidije, uz hashtage #Oprahforpresident i #Oprah2020. Nakon toga su se, prevashodno, američki mediji raspisali o tome da li je moguće da najpoznatija televizijska voditeljka, koja je vlasnica medijskog carstva i podebelog računa u banci, postane prva žena koja će voditi glavnu riječ u/iz Bijele kuće.

Utrka za nominaciju unutar Demokratske stranke počinje kasnije ove godine, nakon izbora članova Kongresa, ali se unutarstranački redovi polako zbijaju. Iako je govor na dodjeli Zlatnih globusa bio fokusiran na kampanju, odnosno pokret koji je doveo do razotrkivanja seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu, kada je Oprah, koja je ranije podržavala Baracka Obamu te Hillary Clinton, spomenula “novi dan na horizontu” mnogi su to dvostruko protumačili, vjerujući da je ona time zapravo nagovijestila svoju kandidaturu.

Analitičari su podijeljeni. Jedni smatraju da Oprah, kao žena koja je planetarno popularna, uticajna i bogata može biti odličan demokratski kandidat. Drugi, pak, smatraju da bi Amerikancima drugi predsjednik “televizijsko lice” vjerovatno bio previše. Stedman Graham, voditeljkin dugogodišnji partner, je za “Los Angeles Times” kazao kako je sve moguće.

“Ona bi to sigurno uradila. Na ljudima je da odluče”, rekao je on, dok je Meryl Streep za “The Post” istakla da istinski želi da se Oprah kandiduje jer “nema drugog izbora”.

Foto: Dailymail.co.uk

Slava i uticaj su na njenoj strani. Međutim, ona je politička amaterka. To bi, smatraju kritičari, moglo biti presudno. Ipak, sama Oprah je, kad je Trump izabran za predsjednika SAD, prokomentarisala da je u tom momentu pomislila upravo  na to – kako je bez političkog iskustva stigao tu gdje jeste.

Čekamo da vidimo šta će se izroditi iz ovih spekulacija. Oprah u međuvremenu ima pune ruke posla.  Narednih sedam godina obavlja dužnost izvršne direktorice kanala OWN, radi kao dopisnica za CBS-ov magazin “60 minuta”, investitorica je u kompanije, poput Weight Watchers”, a od aprila ćemo imati priliku da je gledamo u filmu “A Wrinkle Time” Ave DuVernay.

Inače, zvanični podaci kažu da je Oprah Winfrey rođena 1954. godine, u siromašnom domaćinstvu, u seoskom području Misisipija. Do tinejdžerske dobi je rasla sa samohranom majkom, a kasnije je živjela u Milwaukeeu. Doživjela je traumatično djetinjtvo, uključujući i silovanje u dobi od devet godina, te trudnoću sa 14 godina. Njen sin je umro u djetinjstvu.

Foto: Chicagotribune.com

Međutim, “kopačica prljavog veša” Kitty Kelley, međunarodno priznata autorica biografija brojnih slavnih osoba, je prije nekoliko godina u svojoj knjizi “Oprah – Biography” na više od 500 strana obrazložila da je slavna voditeljka zapravo izmislila priču o teškom djetinjstvu i odrastanju kako bi na osnovu te emotivne priče dobro zaradila. Knjiga nije autorizovana, pa ostaje da svako od nas odluči u čiju istinu vjeruje.

Oprah je na radiju je počela da radi kao srednjoškolka, a večernje vijesti je uređivala sa 19 godina. Na lokalnoj televiziji u Čikagu je u januaru 1984. godine počela da vodi talk show, čija je popularnost rapidno rasla. Dobila je priliku za novu emisiju u istom formatu, nazvanu “Oprah Show”, koja je od septembra 1986. godine emitovana u cijelim SAD i do danas je najdugovječniji američki talk show.

Najbogatija je Afroamerikanka 20. vijeka, jedina Afroamerikanka milijarderka. Mnogo je novaca darovala u dobrotvorne svrhe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije