Naslovna vijestPraktična LolaŽivot

Već danas je vrijeme za vašu teglu sreće

Kult zahvalnosti i fokusiranje na stvari koje “nam idu” u našim životima predstavljaju fantastičnu njegu sopstvenog duševnog zdravlja. U tom pogledu nam može pomoći i jedna obična, a tako neobična tegla.

Piše: Jelena Pralica

Foto: thebalance.com

“Tegla sreće je projekt koji sam započela prije mnogo godina i ostao je kao praksa koju od tada pokušavam redovno da sprovodim. U suštini, Tegla sreće je apsurdno jednostavna ideja. Na kraju svakog dana uzmem parče papira (ćoše telefonskog računa, ili dio starog popisa poslova) i napišem na njemu najsrećniji trenutak tog dana. I napišem datum. Zatim savijem papir i stavim ga u teglu. I to je čitava praksa”, napisala je svojevremeno na svom sajtu Elizabeth Gilbert, autorka bestselera “Jedi, moli, voli”.

Tako malo nam ponekad treba da bismo bili srećni. Sve one mantre da je sreća svuda oko nas, da je samo treba znati prepoznati i jesu tačne, ako u obzir uzmemo sve ono s čim se ljudi svakodnevno suočavaju, ako znamo da je danas zaista bilo divno što smo sa prijateljima otišli u pozorište, što smo napravili večeru za partnera, da nam je dijete prohodalo ili reklo prvu riječ, što smo sebi kupili novu jaknu i još mnogo toga, ponekad naizgled beznačajnog.

Sad kad smo nedavno ušli u novu godinu, vjerovatno je pravo vrijeme, mada smo okasnili koji dan, ali za prave odluke nikad nije prekasno, da naučimo kako da za samo nekoliko sekundi sačuvamo lijepe trenutke svakog dana. Jer, čak i loši dani, oni kad mislimo da nas je stiglo sve što nikad ne bi trebalo ili ne bismo poželjeli, imaju neki ne tako loš trenutak.

Foto: thediaryofadebutante.com

“Kako godine prolaze, kad god mi je teško izvadim iz tegle bilo koji papir sa užitkom kog on nosi. Užici, svi oni trenutni dragulji života koje bi odmah zaboravila da ih nisam zapisala, oni donose beskonačnu utjehu. Uvijek se iznenadim time kako su krajnje jednostavni moji najsrećniji trenuci dana”, zabilježila je Elizabeth Gilbert.

Svoju teglu sreće možete napraviti od bilo čega, pa čak to bila i obična staklenka u kojoj su do juče bili kiseli krastavci, ali i ručno izrađene ili kupovne keramičke, glinene ili bilo kakve posude, one koje će stajati kao ukras na sredini stola, pa sve do dječijih rukotvorina. Jer, važan je sadržaj i onaj momenat kada ćete na kraju dana sjesti i razmisliti o svemu na čemu ste zahvalni. To, najčešće, i nisu neke krupne stvari, neke velike odluke ili događaji. To može da bude tek nečija poruka koja vas je obradovala, sunčano jutro, pogled na neki cvijet, prijatan susret, kafa u pravom trenutku…

Foto: thediaryofadebutante.com

Jer, baš kako je rekla Elizabeth Gilbert, posuda nije čarobni dio, posuda je samo posuda, ono što je unutra je jednostavno, tako jednostavno, najbolji dio vašeg života na Zemlji. I tu pravila ne postoje, svoje svakodnevne bilješke možete čitati kad god vam padne na um, ne morate čitati nikad, možete samo onda kad imate loš dan ili kad želite da se prisjetite šta vam je to pričinilo zadovoljstvo u proteklom periodu. Pravila ne postoje, samo odluka da svakog dana budete srećni i zahvalni na nečemu.

I na kraju, šta mislite da nam ova odluka bude zajednička, pa ćemo početkom iduće godine ponovo o ovoj temi, da vidimo kako je protekla ova naša ideja i koliko su nam dobra donijele naše tegle sreće i zahvalnosti? Mi pristajemo na izazov i nadamo se da ćete i vi. Do tada, neka na svim našim komadićima papira bude što više lijepih trenutaka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije