AktivizamHrabra Lola

#HerToo za sve žene koje trpe seksualno nasilje

Jedna od najglasnijih godina po pitanju ženskih prava bila je upravo 2017.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: The Guardian

Zahvaljujući aktivistkinji Tarani Burke i glumici Alyssi Milano koje su pokrenule hashtag #MeToo prekinuta je tišina o seksualnom nasilju nad ženama. Iz samog Hollywooda su isplivale skandalozne priče o poznatim ličnostima poput Harveyja Weinsteina koji su seksualno uznemiravali svoje kolegice. Ove dvije hrabre dame pokrenule su novi hashtag #HerToo u kojem svi mogu da daju glas svim ženama koje pate u tišini i pokažu im da nisu same.

Inspiracija za ovaj novi hashtag došla je sa naslovnice magazina “Time”. Pored poznatih dama koje su javno progovorile o seksualnom nasilju na fotografiji se vidi samo lakat žene koja se nije usudila da otkrije svoj identitet. Upravo zbog toga su Tarana i Alyssa u saradnji sa Unicefom Amerike odlučile da nastave sa borbom protiv seksualnog nasilja nad ženama.

Unicef je nedavno objavio izvještaj “Poznato lice: Nasilje u životima djece i adolescenata” koji je otkrio statistike o nasilju nad ženama i djevojkama u cijelom svijetu. Na globalnom nivou 90% djevojaka poznaje osobu koja ih je seksualno zlostavljala. Petnaest miliona djevojaka u starosti od 15  do 19 godina širom svijeta su bile žrtve silovanja ili druge vrste seksualnog nasilja. Devet miliona djevojaka je seksualno zlostavljano u protekloj godini. Samo 1% njih je potražilo pomoć. Ovi alarmantni podaci svjedoče o velikom broju žena koje se boje da prekinu tišinu. One se plaše poricanja, srama, kazne, krivice, daljnjeg nasilja i osvete protiv njih ili njihove porodice.

“Za devetnaestogodišnju Esther koju su militanti Boko Harama oteli iz njene kuće u Nigeriji i prodali je jednom od vođa kao seksualnu robinju mi kažemo #HerToo. Za osamnaestogodišnju Alice iz Portugala koju je njen momak gurao, udarao i verbalno zlostavljao zato što je mislio da ona ne provodi dovoljno vremena s njim mi kažemo #HerToo. Za šesnaestogodišnju Jadu iz Amerike koja je bila drogirana i silovana i čije su golo i nesvjesno tijelo slikali i od njega napravili Internet meme mi kažemo #HerToo. Obavezujemo se da na osnovu moći i solidarnosti hashtaga #MeToo prigrlimo i #HerToo. Esther, Alice i Jada, niste same”, izjavile su Tarana i Alyssa za magazin “The Guardian”.

#HerToo govori o dubokoj želji Tarane i Alysse da se osigura poštivanje dostojanstva svake žene i djevojke. Vrijeme je da se edukacijom, zaštitom i reformom politike stane u kraj diskriminaciji i nasilju nad djevojkama, ženama i djecom u cijelom svijetu. Kada djevojčice odrastaju u sigurnosti i dostojanstvu moći će da ostvare sve svoje potencijale. Uz prave resurse današnje djevojčice jednog dana mogu da postanu liderke, preduzetnice i žene koje donose promjene. Kada ljudi progovore sa ciljem da zaštite prava djevojaka i žena oni sprečavaju njihovu patnju i štite zajedničku budućnost.

Kada je svakoj djevojci i ženi bolje, biće bolje svim ljudima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije