LjudiNaslovna vijestRadoznala Lola

Šta jedu klinci širom svijeta?

U jeku globalnog povećanja gojaznosti, fotograf Greg Sigal je putovao svijetom da vidi šta u pojedinim zemljama djeca jedu tokom jedne sedmice, a zatim ih je fotografisao pored te hrane.

Piše: Jelena Pralica

Izvor i foto: Time.com

U limenoj kolibi, veličine 8×8, na gradilištu na periferiji indijskig grada Mumbai, Anchal Sahni večera sa svojom porodicom: domaći aloo bhindo (bamija i krompir sa karijem) i chapati (vrsta hljeba) i sočivo kao prilog. Anchal se hrani zdravije u odnosu na mnogu djecu iz srednje klase u Indiji. U Mumbaiju, pizza, recimo, košta 13 dolara, što je oko tri puta više nego što njen otac zaradi za jedan dan. Imajući u vidu promjene u stavovima kada je riječ o ishrani i efektima brze hrane, fast food kompanije su počele da ulaže značajna sredstva na stranim tržištima gdje stav javnosti nije tako osuđujući, u smislu da brza hrana nije isključivo “smeće”, već statusni simbol.

Anchal Sahni, 10 godina, Mumbai, Indija

Univerzitet Cambridge je 2015. godine sproveo iscrpnu studiju, identifikujući zemlje sa najzdravijim ishranom. Devet od prvih 10 zemalja nalaze su u Africi, gdje u ishrani prevladavaju povrće, voće, orašasti plodovi, mahunarke, žitarice i domaća jela, za razliku od SAD, gdje skoro 60% od kalorija koje ljudi unose dolazi iz ultra-prerađene hrane, a samo 1% dolazi iz povrća.

Cooper Norman, 10, Altadena, Kalifornija

Lijevo: Siti Khaliesah Nataliea Muhamad Khairizal, 9, Kuala Lumpur; Desno: Mierra Sri Varrsha Selvan (sestra, 8) i Tharkish Sri Ganesh Selvan (brat, 10) Kuala Lumpur

Segal je protekle dvije godine putovao širom svijeta, prikupljajući podatke šta u kojoj zemlji djeca jedu. Po isteku sedmice, pravio je portrete djece sa hranom oko njih.

“Fokusirao sam se na djecu, jer se navike, pa i prehrambene, stiču u ranoj dobi i traju tokom cijelog života, a one loše često krče put ka hroničnim zdravstvenim problemima, kao što su dijabetes, bolesti srca i rak debelog crijeva”, kaže on.

Lijevo: Chetan Menge, 10, Mumbai; Desno: Adveeta Venkatesh, 10, Mumbai

Uprkos rastu svijesti u SAD o štetnosti konzumiranja prerađene hrane, to još nije dovelo do široko rasprostranjene promjene. Stopa gojaznosti i dalje je ogromna. Prije 40 godina, jedno od 40 djece je bilo gojazno. Danas, tj broj iznosi 10. Od pojave kukurznog sirupa, taj broj se utrostručio. Po prvi put unazad mnogo generacija, očekivan životni vijek u Americi je u padu, a glavni krivac su loše kalorije.

“Ohrabren sam da pronađem regione i zajednice u kojoj zdrava hrana nikada neće biti zamijenjena brzom, gdje su domaća kuvana jela osnova porodice i kulture, gdje se ljubav i ponos osjete u aromama čorbe, variva i karija. Kada je ruka koja puni lonac ona majčina ili očeva, bake ili djeda, djeca su zdravija”, govori Segal.

Beryl Oh Jynn, 8, Kuala Lumpur, Malezija

Greta Moeller, 7, Hamburg, Njemačka

Frank Fadel Agbomenou, 8, Dakar, Senegal

Andrea Testa, 9, Catania, Italija

Lijevo: Paolo Mendlaro, 9, Catania, Sicilija; Right: Amelia Gavia, 12, Catania

Rosalie Durand, 10, Nice, Francuska

Nino Khaburzahia, 6, West Hollywood, Kalifornija

Nur Zarah Alta Nabila Binti Mustakim, 7, Kuala Lumpur

Lijevo: Isaiah Dedrick, 16, Long Beach, Kalifornija; Desno: Carolina Bonet Sanabrais, 5, Los Angeles

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije