KulturaRadoznala Lola

Umjetnost Tajane Dedić iz Banjaluke stigla do Holivuda

Nedavno otvorenu izložbu na Holivud bulevaru u Los Anđelesu upotpunile su i dvije fotografije iz Banjaluke, mlade autorke Tajane Dedić.

Vanja Stokic

Naziv izložbe je “I Won’t Take Down The Lights” (Neću ugasiti svjetla), i predstavlja novi početak koji nam slijedi, nakon silnih negativnih događaja koji su obilježili prethodnu godinu.

Izloženi su radovi 18 umjetnika, a Tajana je jedina sa našeg govornog područja. Organizator izložbe je agencija za talente i online magazin Adolescent Content iz Los Anđelesa, sa kojom ona sarađuje od avgusta prošle godine.

“To je velika čast, mada mi ovo nije prva grupna izložba u Americi, već sam izlagala u oktobru u Njujorku, ali ovo je interesantno zato što je Adolescent zaista ogromna agencija koja sarađuje sa mnogim svetskim brendovima. Svakako je lepo i to što sam jedina osoba koja je sa ovih prostora”, rekla je Tajana u razgovoru za magazin Lola.

Izložene su dvije fotografije, na prvoj je DJ April (Milica Kulić) iz banjaluke, dok je na drugoj model Ana Lazić.

Fotografski stil Tajane Dedić je znatno provokativan i usmjeren protiv brojnih društvenih tabua. Poznata je po obnaženosti koja je prisutna u njenim radovima, a hrabro se nosi sa svim teretom koji joj je donio takav rad.

“Mislim da sam na neki način uspela da kreiram jednu fiktivnu ličnost, pravi alter ego, Artist At Camera, koji ljudi nekako uspevaju da poštuju i da ga doživljavaju zaista kao moj umetnički izražaj i da ga ne tumače kao odraz nekakvog pukog egzibicionizma i fetiša. Mada jesam čula u zadnje vreme da sam verovatno željna koječega i da zato kreiram i predstavljam takve sadržaje”, rekla je Tajana Loli u prijašnjem intervjuu.

Do sada je cenzurisana zbog eksplicitnog sadržaja pa su njene fotografije uklanjane sa društvenih mreža. To kod nje izaziva frustracije zbog politike i stavova koje imaju administratori društvenih mreža, jer njeni radovi nisu ni vulgarni ni uvredljivi za bilo koga. Umjetnost smatra rudarskim poslom, koji dodatno otežava činjenica da okolina ne doživljava kreativnost kao konkretan rad.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije