LjudiRadoznala Lola

Kraljice ljepote iz 1900-ih oživljene na snimcima u boji

Serija fotografija kraljica ljepote iz dvadesetih godina prošlog vijeka u živim bojama, a ne kako smo inače navikli u crno-bijeloj tehnici, u javnosti su po prvi put. Zapanjujuća kolekcija dočarava kako je izgledao život tadašnjih modela u različitim prigodama ili svečanostima.

Piše: Jelena Pralica

Izvor i foto: Daily Mail

Ova serija fotografija u boji pokazuje, među ostalima, Evu Fridell obučenu u kupaći kostim kako prima pehar na plaži 1922. godine, tokom izbora ljepote “Washington Tidal Basin”. Početkom prošlog vijeka, žene su nosile kupaće kostime napravljene od teškog vunenog materijala, koji su mogli da dosegnu skoro do koljena.

Eva Fridell, fotografija iz 1992. godine

Kako je 20. vijek odmicao, kupaći kostimi su bili sve manji, a žene su sve više pokazivale noge. Tako neki simci prikazuju nasmijanu Ellu Van Hueson kako sjedi u automobilu ili trenira na sobnom biciklu, u junu 1928. godine. Ella je pobijedila na takmičenju Miss Universe, održanom te godine u Čikagu.

Ella Van Hueson je 1928. pobijedila na takmičenju Miss Universe u Čikagu

Crno-bijele fotografije je obradio irski umjetnik Matt Loughrei, koje je i inače poznat po svom radu u kojem prošlost na crno-bijelim snimcima približava kroz nove fotografije u boji. Ako želite da vidite više uradaka iz njegovog opusa, tu je i Facebook stranica My Colorful Past.

“Ljudi dobro reaguju na fotografije koje generiše diskusiju. Izbori ljepote su uvijek kontroverzni za jedne, a drugima potpuno prihvatljivi. Osobe koje su prikazane na ovim fotografijama u to vrijeme nisu vjerovatno mogle ni da zamisle kako ćemo ih doživljavati jedan vijek kasnije. Mislim da su zaslužile da ih vidimo u bojama, baš kakve su i bile”, kaže on.

Anna Neibel, pobjednica u takmičenju ljepote u kupaćem kostimu

Mnoge od ovih fotografija su nastale u Vašingtonu, početkom 1920-ih. To je bilo vrijeme velikog društvenog prevrata, kao i onog u ekonomskom pogledu, koji je Ameriku pretvorio u veliko potrošačko društvo. Sve prikazuju društvene promjene koje su se već tad nazirale, o čemu vjerno svjedoči upravo fotografija Eve Fridell koja u kupaćem kostimu preuzima nagradu od do grla zakopčanog sudije.

Tanke, široko razmaknute obrve bile u modi tokom 1920-ih i 1930-ih. Evelyn Cushing (24), nakon pobjede na Miss Illinois, 1932. godine

Na ovim fotografijama, kao i mnogim drugim vizuelnim zapisima, očigledan je odraz društva. Trend izbora ljepote koji je započeo u Vašingtonu ubrzo se proširio kao takav. Naravno, donio je i određene kontroverze, sukobljena mišljenja, ali i golem prihod organizatorima, Društvena svijest, odnosno, pogled na neke vrijednosti je počela da se mijenja i odražava na sve veću ravnopravnost i poštovanje drugih.

Margarita Gonzalez je ušla u trku za nacionalnu titulu na takmičenju u Atlantic Cityju, 1925. godine, ali je otpala u prvom krug

“Pitao sam se tokom ovog projekta kako se društvo mijenjalo u pogledu jednakosti i feminizma”, ističe Loughrei.

Popularnost izbora ljepote u Americi je počela da raste poslije 1917. godine, kada je “izlazak u kupaćem kostimu” počeo da biva uobičajen u gradovima širom zemlje, a naročito su ovakva takmičenja bila popularna u Vašingtonu, Kaliforniji i Nju Džersiju. I ove fotografije su, kaže njihov autor, prilika da imamo uvid u to kako su neke stvari koje su nam danas uobičajene izgledale u prošlosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije