LjudiRadoznala Lola

Djevojka koja je od sarajevske Skenderije stigla do italijanskog Vogue-a

Od rodnog Sarajeva i izbora za Miss Barbie na Skenderiji, Iris Bijedić (21) došla je do modnih pista u Dablinu, a u najavi su i saradnje sa modnim agencijama iz Londona. Nedavno je njena fotografija objavljena i u italijanskom izdanju poznatog časopisa Vogue.

Piše: Vanja Stokic

Kako ističe za magazin Lola, modeling joj je uvijek predstavljao veliko zadovoljstvo, ali dugo o njemu nije razmišljala kao o potencijalnom poslu.

“Na nagovor prijateljice, dok sam još išla u srednju školu, odlučila sam upisati kurs manekenstva i tako je sve počelo. Na prvom Fashion Weeku u Sarajevu radila sam dosta revija za naše domaće dizajnere, gdje mi je između ostalog prišao Marko Lovrić, scaut modne agencije Realtum iz Zagreba, kao i Džejla Glavović iz Scuderia Models i tako je moja saradnja sa njima počela”, govori nam ona.

U početku je radila samo na našim prostorima, jer joj obaveze oko škole i fakulteta nisu ostavljale mnogo vremena za to, no tokom 2017. godine se otisnula u svijet.

“Otišla sam u Dablin i potpisala ugovor sa modnom agencijom NotAnother Agency, a uskoro idem u London na razgovor sa PRM i još drugim agencijama koje su pokazale interesovanje za mene”, priča nam Iris, koja trenutno studira ekonomiju na Griffith koledžu u Dablinu.

Do sada je radila kampanje za brendove Secret Garden i Keune, kao i dizajnera Arnela Vučića. Od dosadašnjih saradnji izdvaja one sa Markom Feherom, Dresscode by Prevent i Eminom Husedžinović.

“U Dablinu sam prvo snimanje imala za poznatu šminkericu Aisling Kelly, nakon čije saradnje sam izašla u italijanskom Vogue časopisu”, ističe ona.

Pored modelinga, Iris se vidi u svijetu ekonomije, koju smatra svojim životnim pozivom.

“Voljela bih raditi kao procurement manager, a Dablin mi pruža mnogo mogućnosti za to”, govori ona za kraj našeg razgovora.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije