Ljudski odnosiPraktična Lola

Pet iritantnih stvari koje ne trebate govoriti mladim bračnim parovima

Nakon što objave vjeridbu i saopšte datum vjenčanja, mladi parovi dobijaju pregršt savjeta. Prijatelji, rodbina i potpuni stranci nalaze za shodno da sa njima dijele različite mudrosti o dugom i srećnom braku. 

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: Popsugar.com

Međutim, nakon tog prvog talasa dolaze na red nesnosni komentari. Bez obzira koliko se vi trudili da pozitivno reagujete na njih, oni će konverzaciju skrenuti u krajnje neugodnom smjeru.

Svi smo mi znatiželjni i pitali bismo svašta nešto, ali je neke stvari bolje ostaviti unutar naših glava.

Vi ste u braku? Pa koliko imate godina? Baš ste mladi!

Da, znamo da smo mladi. Imamo 23 i 24 godine, ali to ne znači da nismo spremni. Neko se vjenča odmah nakon srednje škole, neko u tridesetim godinama, neko u kasnim šezdesetim… Zar ta odluka nije na samim ljudima, da oni prepoznaju kada je pravo vrijeme za to? Brak ne dolazi u univerzalnoj veličini koja odgovara svima. Ne postoji pravo vrijeme.

Uživajte u medenom mjesecu, dok još traje.

Na ovo vjerovatno nikada nećete imati adekvatan odgovor. Prvo ćete promumljati neugodno “ooookeeej”, a ni narednih puta neće biti bolje.

Kako je to kad znaš da više nikad nećeš spavati sa nekim drugim?

Dobro, istog trenutka kada smo rekli “da” jedno drugom, postali smo nedostupni za druge ljude. Ali veza je mnogo više od seksa, ona se vrti oko neraskidivog povezivanja, ideje da ćeš do kraja života živjeti sa svojim najboljim prijateljem. Svojom srodnom dušom. A taj osjećaj je mnogo dragocjeniji od bilo kog drugog.

Bravo za vas, usuditi se na brak danas kad ima toliko razvoda.

Prilično pesimistično, zar ne? Da, mnogo brakova završi razvodom, ali ta statistika nije ono čime se trebamo voditi kada odlučujemo da uplovimo u bračne vode.

Kad će djeca?

Jedno od najčešćih pitanja. Vjerovatno postoji jako dobar razlog zašto dvoje ljudi nema djecu – bore se sa neplodnošću, nisu finansijski obezbijeđeni ili ih jednostavno ne žele. Šta god da je u pitanju, to je samo njihova stvar.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije