PojaveRadoznala Lola

Terapija muzikom i najljekovitije pjesme

Premda se glazbena terapija uglavnom koristi za smanjenje stresa, znanstvenici su otkrili da može potaknuti i kreativnost.

Redakcija

Izvor: Jutarnji.hr, Foto: Pixabay.com

Kreativnost je vrlo važna karakteristika, slažu se stručnjaci, zahvaljujući kojoj ljudi pronalaze inovacije, a za poznate probleme imaju nova rješenja. Na tome se, pak, grade karijere.

Stručnjaci sa Sveučilišta Radboud, čije je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu “Plos One”, podijelili su ispitanike u pet grupa. Svaka je grupa nasumičnim odabirom dobila jednu od četiri skladbe za poslušati ili su sjedili u tišini prije i za vrijeme obavljanja kreativnih zadataka.

Za bolje raspoloženje i podizanje kreativnosti neuroznanstvenici su odabrali ove skladbe: “The Swan” Camillea Saint-Saensa koja je pozitivno utjecala na raspoloženje, ali nije davala poticaje nego je smirivala; “The Planets: Mars, The Bringer of War” Gustava Holsta koja je na ispitanike utjecala negativno, izazvala nemir i tjeskobu; “Adagio for Strings” Samuela Barbera koji je izazivao tugu i usporenost; “Četiri godišnja doba: Proljeće” Antonija Vivaldija koja je jedina izazvala pozitivne osjećaje, veselje, a usto je djelovala poticajno na keativnost.

Foto: Pixabay.com

Zadaci su bili fokusirani na divergentno mišljenje koje se često koristi kao sinonim za kreativnost. Radi se o “razmišljanju u više pravaca” nasuprot “jednocrtnom razmišljanju”. U tom smislu osoba istražuje širok spektar mogućih rješenja ili različit put do rješenja.

“Divergentno mišljenje je danas ključno za znanstvena, tehnološka i kulturna područja jer su inovacija i ideja osnove”, stoji u studiji,

Najbolje rezultate postigla je grupa koja je slušala Vivaldija. Njegovo “Proljeće” najviše je inspiriralo ispitanike, a znanstvenici tvrde da je dovoljno poslušati pjesmu samo nekoliko sekundi, piše Inc.

Otkrili su i da je potpuno nevažno zna li osoba o kojoj se pjesmi radi. Navodno utječe na kreativnost i ako ispitanik ne prepoznaje skladbu ili mu se čak ne sviđa.

Poslušajte!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije