PorodicaPraktična Lola

Kako da disciplinujete veoma osjetljivo dijete?

Dilema koja muči sve roditelje definitivno je i disciplina djece, no ovo naročito postaje problem kada je vaše dijete izuzetno osjetljivo.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: Scary Mommy

To je nešto što Sa’iyda Shabazz vrlo dobro zna. Njen sin je išao iz jedne krajnosti u drugu i to za samo nekoliko sekundi, osjećao je svaku promjenu majčinog raspoloženja i reagovao vrlo emotivno.

Za razliku od svojih vršnjaka, osjetljiva djeca sve osjećaju mnogo jače i dublje. Čak i najmanji ukor može u njima izazvati pravu bujicu osjećanja. To znači da ih kritike pogađaju mnogo više nego druge mališane. Kako onda da ih disciplinujete? Sa’yida je shvatila da mora da pronađe način pomoću kojeg će izbjeći tradicionalno kažnjavanje i neće razmaziti svog sina. Svoje metode je odlučila podijeliti sa svim mamama i tatama koje muči isti problem.

Nemojte izolovati svoje dijete

Sa’iyda smatra da biste trebali razmisliti o vremenu koje ono provodi u kazni, odvojeno od vas. Osjetljivoj djeci je potrebno da znaju da su i dalje jako povezani s vama. Kod Sa’iydinog sina ova metoda je imala kontraefekat – mnogo teže je mogao da se smiri ako nije bio u njenoj blizini i zbog toga ga ona više nije izolovala.

Foto: Pixabay.com

Komunicirajte

Riječi su jako važne, kako za roditelje, tako i za dijete. Razgovarajte sa djecom o njihovom ponašanju i o tome šta vi očekujete od njih. Pričajte o pravilima i omogućite i svojim mališanima da imaju pravo glasa. Uvažavajte njihova osjećanja i razmislite gdje možete napraviti kompromis. Djeca će se lakše prilagoditi ako vi budete fleksibilni.

Govorite odlučnim i ozbiljnim tonom

Loše ponašanje mora imati posljedice, a jedan od načina da disciplinujete osjetljivo dijete jeste da se poslužite svojim glasom. Nemojte da vičete, koliko god vam to djelovalo teško. Veoma osjetljiva djeca se često još više zatvore ako galamite na njih. Ono što možete uraditi jeste da im se obratite odlučnim i ozbiljnim tonom kako bi znali da nije vrijeme za šalu.

Budite ustrajni u svojoj opomeni

Kada Sa’iydin sin neće da pospremi svoje igračke ona mu kaže da se narednih sat vremena neće smjeti igrati s njima ili da neće moći da gleda televiziju dok ne uradi ono što mu je rekla. Pokazalo se da će se dječak ljepše ponašati ako misli da će izgubiti neku svoju privilegiju. Ukoliko i dalje tvrdoglavo odbija da pospremi igračke, Sa’iyda se pridržava svoje opomene zato što, kako sama kaže, on mora da shvati da se ona ne šali.

Foto: Pixabay.com

Nemojte ih sramotiti

Najlakše je posramiti dijete riječima poput: “Zašto si to uradio?” ili “Šta je tebi?” i Sa’iyda priznaje da je i ona sama ponekad to govorila svom sinu. No, ona naglašava da ono što odraslim ljudima može djelovati kao bezopasna i prazna rečenica osjetljivoj djeci može veoma teško pasti. Kada čuju ovakve riječi ovi mališani mogu pomisliti da su totalni promašaj, a ako ih iznova i iznova ponavljate, možete naškoditi vašem odnosu.

Zapamtite da se na kraju trebate opet povezati sa svojim malenim emotivcima i pokazati im da ih, uprkos svemu, volite. Njima treba potvrda da nećete vječno biti ljuti na njih i da ih bezuvjetno volite. Pohvalite i lijepo ponašanje. Dovoljno je samo da kažete “Hvala što si to uradio”. Nakon svake kazne Sa’iyda uvijek izgrli i izljubi svog sina i kaže mu da ga voli do Mjeseca i nazad. No, isto tako, ona ga podsjeti na to da ponekad mora biti i stroga prema njemu. Ono što je takođe važno jeste i to da ne zaboravite da uvažavate i svoje emocije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije