AktivizamHrabra Lola

Malala Jusufzai i Apple plaćaju školovanje za 100.000 djevojčica

Fond Malale Yousafzai, najmlađe dobitnica Nobelove nagrade za mir, i kompanija Apple će finansirati školovanje za 100.000 djevojčica koje trenutno nemaju uslove za obrazovanje.

Piše: Jelena Pralica

Izvor: The Independent

Malala  i izvršni direktor Applea Tim Cook su u zajedničkom razgovoru za britanski Idependent najavili ovu revolucionarnu saradnju, navodeći da će Apple ponuditi finansijska sredstva fondu kako bi se obezbijedilo školovanje djevojčicama u Avganistanu, Pakistanu, Libanu, Turskoj i Nigeriji.

“Govorimo o 100.000 djevojčica. Ali, to je početna brojka, nećemo se zaustaviti na tome”, poručuju.

Njih dvoje su se sreli prošlog oktobra na Univerzitetu Oxford, gdje Malala studira, i tada su razgovarali o tome na koji način tehnologija može pomoći djevojčicama u obrazovanju.

“Jako sam željela da sarađujemo jer je Apple najstručniji – eksperti su u tehnologiji, imaju resurse i imaju fantastične ljude koji za njih rade. Fond želi da dođe do ovih djevojčica kako bismo ohrabrili žensko obrazovanje. To je bio moj san koji postaje stvarnost! Poslije samo nekoliko mjeseci objavljujemo naše partnerstvo u narednim godinama”, rekla je Malala.

Tim Cook i Malala Yousafzai Foto: Brooks Kraft/Apple

Dodala je da upravo to žele da iskoriste i šire obrazovanje koje je u određenim dijelovima pomenutih zemalja još uvijek luksuz. Izvršni direktor Applea je objasnio da partnerstvom sa dobitnicom Nobelove nagrade želi da nastavi viziju Steva Jobsa.

“Služimo tržištu obrazovanja već 40 godina. To je bio fokus Steva Jobsa od početka – da izgradimo proizvode koji će poboljšati edukaciju i uspjehe učenika”, rekao je Cook.

On nije tipičan direktor. Izbjegava neke klišea liderstva – njegov pristup je nježan, kolegijalan. Malala, pak, ima onu energiju vođenu britkim umom i djelovanjem sa svrhom. Njih dvoje zajedno djeluju kao opušteni prijatelji.

“Naša vizija je jasna. To je obrazovanje 130 miliona djevojaka kojima je nedostupno. Moj san je da svaka djevojka dobije kvalitetno obrazovanje i zbog toga se nadam da ćemo kroz partnerstvo sa Appleom proširiti naš rad na još zemalja”, navodi Malala.

Foto: Pinterest.com

Sve ovo divno zvuči, ali jedan od problema kada je riječ o obrazovanju žena u arapskom svijetu, prevazilazi same škole. Univerziteti su, recimo, i dalje muški bastion, žene teško mogu naći posao u privatnom sektoru. Stoga je pitanje da li će ova inicijativa tamo imati odjeka. Malala pojašnjava da naglasak nije na tome.

“I ranije je fokus stavljan na obrazovanje, ali samo na osnovno obrazovanje. Takođe, postoje mnoge zemlje i lideri koji su podržali žene da studiraju, i kroz stipednije. Ali, postoji velika praznina u srednjem obrazovanju. Dakle, omogućiti da djevojke imaju osnovno obrazovanje je važno, ali ako one ne idu u srednju školu nisu u mogućnosti ni da studiraju”, kaže ona.

Inače, život Malale Yousafzai je bio sve samo ne običan. Rođena je 1997. godine u Pakistanu, a danas 20-ogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, proslavila se govoreći o važnosti edukacije za djevojke i zbog toga se našla na meti Talibana. Kroz svoju prepoznatljivu izdržljivost i snažan glas, Malalin rani aktivizam je od tada narastao u internacionalni pokret.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije