Praktična LolaŽivot

Kako se vratiti u formu nakon praznika?

Bliži se kraj, kako mnogi kažu, “Svetom Januaru”. Praznici i neradni dani, koji su praćeni prekomjenim jelom i pićem. To je i period kada su teretane i fitnes klubovi manje okupirani, iz razloga što su većina oni koji su se prepustili praznicima i pauzu od nekoliko produžili na mjesec dana.

Aleksandra Kecman

Kada prođe pomenuta sezona, mnogi se suočavaju sa posljedicama. Posljedice su uglavnom nekoliko kilograma više, ukočenost i nedostatak motivacije. “Sad opet iz početka…”

Nekoliko savjeta prilikom povratka na trening nakon veće pauze:

Nemojte da žurite i da po svaku cijenu želite što prije da otklonite posljedice duže praznika. Nakon dužeg perioda smanjene aktivnosti vaše tijelo će izgubiti mišićni tonus. Bez obzira na intenzitet vaših prethodnih treninga, biće vam potrebno malo više vremena kako biste se vratili u nekadašnju formu. Počnite sa lakšim treninzima i postepeno povećavajte intenzitet i obim.

Redukujte svoju ishranu. I kod ishrane budite postepeni. Najčešći problem je forsiranje svog organizma, kako naglim izbacivanje svega onoga što smatramo lošim, tako i istovremeno iscrpljivanje intenzivnim treningom. I onda nastane jedan veliki šok za organizam, pad imuniteta i vrlo moguće pad motivacije. Da do toga ne bi došlo svaku promjenu uvedite postepeno kako bi se vaš organizam navikao na novu situaciju.

Vaš uspjeh prvenstveno zavisi od poznavanja i uvažavanja granica vlastitog tijela.

Ovaj put sam spremila kružni trening sa vježbama sa vlastitim tijelom i rekvizitima: bučice i konopac (battle rope). Opterećenje možete prilagoditi sebi tako što ćete smanjiti ili povećati intenzitet i obim rada (interval rada od 30 sekundi do 1 minut) kao i pomoću pauze koja kod naprednih vježbača može da bude 10 sekundi, a kod početnika i do 30 sekundi između vježbi.

Između krugova napravite napravite 1-2 minuta. Broj krugova neka ne bude manji od dva, a ne više od četiri. Obavezno je zagrijavanje prije početka kružnog treninga (lagano trčanje, podizanje temperature tijela, vježbe oblikovanja tijela, dinamično istezanje) i statičko istezanje na kraju treninga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije