Naslovna vijestPorodicaPraktična Lola

Ljubav, bol i žaljenje: Šest priča o majčinstvu

Majčinstvo je jedno od životnih iskustava koje vas najviše preobrate. Neke žene u toj ulozi pronalaze potpunu satisfakciju, dok su ostale prinuđene da donose teške životne odluke, a često i žale što su postale majke.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: Nytimes.com

Kada je Catie bila mala, njena majka se porodila. Željela je da zna sve o tom djetetu, kako je hrani, uspavljuje i presvlači.

“Jednom sam joj sjekla nokte i odsjekla vrh palca. Zgrabila sam je i strčala kod majke, koja mi je rekla da joj samo zavijem prst i pobrinem se da joj je udobno. Ne naučiš sve odmah”, kaže ona.

Kada je Jen napunila 18 godina, rekli su joj da će jako teško ostati trudna. U 25. godini se osjećala jako teškom. Udebljala se i sve pripisivala umoru.

“Koristila sam pilule, ali sam ipak odlučila da uradim test na trudnoću. Bila sam užasnuta – bio je pozitivan”, kaže.

Njena starija sestra Catie je završavala doktorat i počela razmišljati o porodici. Pošto nije mogla da zatrudni, otišla je endokrinologu. Ispostavilo se da nema nijedne jajne ćelije. Imala je samo 30 godina.

“Osjećala sam se prevarenom. Očigledno nije funkcionisalo raditi stvari po nekom planu”, kaže.

U isto vrijeme, Jen je bila u petom mjesecu trudnoće i bila je očajna zbog toga. Pomišljala je na abortus, ali je za njega bilo kasno.

“To je bio šamar. Nisam mogla da zatrudnim, a moja mlađa sestra je bila u petom mjesecu i ja sam joj morala pomoći. Mnogo je volim, ali je to bila najteža stvar koju moram uraditi za nju”, ističe ona.

Kada se Jen porodila, dala je dijete svojoj sestri i time joj pomogla da ostvari svoj san o majčinstvu.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije