Praktična LolaŽivot

Ples je, sada je i dokazano, recept za dugovječnost

Što smo stariji, to nam sve teže pada pogled u ogledalo, jer ono počne da pokazuje sijede, dijelove tijela na koje sve višeutiče gravitacija i bore na licu.

Redakcija

Izvor: Curious Mind Magazine, Foto: Pixabay.com

Međutim, može se to sve donekle popraviti, s obzirom da su neuronaučnici otkrili da nam jedna ugodna aktivnost može pomoći da odgodimo starenje, piše Curious Magazine. Studija koja je objavljena u časopisu “Frontiers in Human Neuroscience” kaže da ljudi koji su fizički aktivni mogu usporiti proces starenja svog mozga. Naučnici ističu da je PLES najdjelotvorniji način da to postignete.

Nego, zašto je ples tako sjajna aktivnost?

Doktorica Kathrin Rehfield, koja je vodila ovo istraživanje, navodi da fizička aktivost usporava, pa čak može i da spriječi propadanje mentalnih i tjelesnih sposobnosti do kojeg dolazi kako starimo. Ova studija je pokazala da dvije vrste aktivnosti – ples i vježbe izdržljivosti – povećavaju hipokampus, dio mozga koji je najviše sklon propadanju, a koji je zadužen i za memoriju, ravnotežu i učenje. Međutim, samo se ples pokazao djelotvornim kad je riječ o održavanju, ali i popravljanju ravnoteže.

U istraživanju je učestvovalo 52 volontera, starosti od 63 do 80 godina, a bili su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je uključena u plesne radionice, a druga je bila sportska kontrolna grupa. Ovi iz prve grupe su krenuli na ples uz stalne promjene koreografije koje su morali da zapamte. Program druge grupe je uključivao vježbe snage, izdržljivosti i fleksibilnosti.

Foto: Pixabay.com

Kod obje grupe je primjećeno povećanje hipokampusa. Ipak, samo su se kod volontera u plesnoj grupi povećali i dijelovi lijeve strane hipokampusa te poseban dio desne strane – subikulum. Tako je istraživanje pokazalo da je ples, naročito onaj koji prate promjene koreografije, bolja aktivnost od nekih repetetativnih aktivnosti, poput vožnje biciklom ili hodanja.

Šta će oni koji imaju”dvije lijeve” ili nemaju osjećaj za ritam?

Naučnici i za njih imaju prijedlog – pokušajte se izgubiti u muzici i ne misliti o tome da možda izgledate smiješno. Naime, muzika ima terapeutsko dejstvo jer podiže nivo sreće.

“Vjerujem da svi žele biti nezavisni i zdravi što je duže moguće. Fizička aktivnost je jedan od načina da to postignemo, jer ona utiče na smanjenje više rizičnih faktora odjednom. Mislim da je ples vrlo moćan alat koji omogućava tijelu i duhu da duže ostanu mladi”, zaključuje doktorica Rehfield.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije