PorodicaPraktična Lola

Dete bez kompleksa: 5 rečenica koje roditelji treba da zaborave

Veliki broj roditelja sanja da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba sa jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?”. Međutim, čak i jedna…

Redakcija

Izvor: uspesnazena.com, Foto: ixabay.com

Veliki broj roditelja sanja da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba sa jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe.

Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?”.

Međutim, čak i jedna na izgled bezopasna rečenica, može uticati na psihu deteta. Zato, kada pričate sa svojim detetom birajte reči i shvatajte ih ozbiljno.

Prenosimo vam najčešćih 5 rečenica koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvek:

Foto: Pixabay.com

Kad sam bio u tvojim godinama bio sam odličan učenik!

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega i samom sebi. U rečenici: “Uvek sam bio odličan učenik” dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu rečenicu, celog života u porodici nešto dokazuju.

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je dete vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak je ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se retko događa.

Ne volim te kad nisi dobar.

Foto: Pixabay.com

Nakon ove rečenice dete može da se potrudi da postupa ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava da ispuni tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet deteta ostaje sakriven.

Kada odraste, ono će i dalje pokušavati da udovoljava svima i živeće misleći: “Želim da me vole, zato moram da radim ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih”.

Tanja na polugodištu ima zaključeno 5, a ti 4.

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, upoređivanja su vrlo bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je vrlo neugodno kada ga upoređuju sa nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe nastavljaju da se upoređuju sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane bolje.

Ne sramoti me!

Foto: Pixabay.com

Zbog ovakve rečenice kod deteta počinje da se razvija kompleks. Dete misli da je ono sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju šta da rade sa njom. Ona se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljena.

Ne želim ni da te vidim, ni da te čujem!

Dete koje čuje ovu rečenicu živi sa osećanjem krivice pred roditeljima jer im ono smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama ove vrste.

Ovih 5 rečenica treba potpuno da zaboravite ako ne želite da se kod vašeg deteta stvore kompleksi. Govorite svom detetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega. I ono će, svojom slobodnom voljom, dati najbolje od sebe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije