AktivizamHrabra LolaNaslovna vijest

Lekarka svih žena sveta

Kada je dr Natalija Kanem posetila mobilnu ginekološku kliniku u ratom uništenom sirijskom gradu Homsu prošle godine, pogodila ju je anksioznost jedne pacijentkinje. Razlog nije bila trudnoća.

Redakcija

/ Izvor: Nedeljnik.rs, Foto: nytimes.com

“Prva stvar koju me je žena pitala bilo je da li mogu da joj nabavim lekove za visok pritisak za muža”, rekla je dr Kanem, koja je na čelu Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija koji vodi kliniku.

Dr Kanem se pobrinula da žena dobije traženi lek. “Ako ju je to mučilo, onda smo to morali da joj sredimo”, rekla je ona.

Dr Kanem, koja ima 62 godine, završila je medicinu na prestižnom univerzitetu Ajvi liga. Rođena je u Panami i tri decenije je provela radeći u nekim od najsiromašnijih delova sveta. Prema njenim rečima, anegdota iz Homsa pomaže u ilustrovanju kako Populacioni fond Ujedinjenih Nacija, poznat kao UNFPA, radi više nego što mu ime govori.

Sa kancelarijama u 155 zemalja i teritorija, mahom najsiromašnijim, fond pruža usluge planiranja porodice na svetskom nivou, uključujući i kontracepciju. Dronove sa kontraceptivnim pilulama slao je u teško dostupne delove Afrike. Preko telefona je pomagao babicama u Mongoliji. Fond je sprečio milione neželjenih trudnoća i veoma smanjio stopu smrti majki na porođaju. Vodeći je zagovornik ženskog reproduktivnog zdravlja.

Foto: zimbabwe.unfpa.org

Fond takođe pokušava da pozitivno deluje i na druge aspekte ženinog života, kaže dr Kanem. Njihove mobilne klinike su i bezbena mesta za žene gde mogu da se opuste i pitaju šta god žele, dodaje.

Dr Kanem, koja je sa mesta zamenika promovisana na mesto izvršnog direktora fonda u oktobru, jedna je od žena sa najvišim položajem u UN i prva Latinoamerikanka na čelu agencije.

Dr Kanem kaže da je porodično planiranje UNFPA omogućilo milionima žena da budu edukovani i produktivni članovi radne snage. Njen uspon u UNFPA dogodio se u vreme kada je pažnja sveta usmerena na pitanja zlostavljanja žena, uključujući i nasilje nad ženama u zonama konflikta. Muškarci – seksualni predatori prokazani su u politici, industriji i svetu šou biznisa.

“Osećam da smo svedoci istorijskog trenutka”, kaže dr Kanem. “Glasovi su ove godine mnogo jači nego pre tri, četiri ili pet godina, kada je reč o reproduktivnom zdravlju žena i njihovim reproduktivnim pravima”.

Fond sarađuje sa Kinom čija je politika planiranja porodice bila na udaru kritika SAD i dovela do toga da Amerika zaustavi priliv sredstava fondu, a dr Kanem ostavi u očajničkoj potrazi za načinom da popuni rupu od 70 miliona dolara u budžetu. Dr Kanem je dobar kandidat za ovaj izazov prikupljanja sredstava jer je veći deo karijere provela baveći se filantropijom.

Foto: orlandoweekly.com

Više od deset godina radila je za fondaciju koja je finansirala projekte čiji je cilj bilo okončanje sakaćenja ženskih genitalija, ritualne prakse koja i dalje postoji u nekim delovima Afrike, Azije i Bliskog istoka. Bila je osnivač ELMA Filantropije, privatne institucije fokusirane na pružanje pomoći deci i mladima iz Afrike.

Iako Panamka po rođenju, Dr Kanem je poreklom iz Afrike. Godinama je živela i radila u Nigeriji i Tanzaniji.

“Ponosna sam što otelotvorujem raznolikost Latinske Amerike”, kaže.

Dr Kanem kaže da svaki dolar investiran u reproduktivno zdravlje adolescenata može da donese između 6 i 20 dolara ekonomskih benefita. Sada je fokus prebačen na važnost porodičnog planiranja i obrazovanja za devojčice u Africi. Ipak, oprezni je optimista.

“Uvek postoji opasnost da moramo da objašnjavamo šta radimo. Mi moramo da pokažemo dokaze o postojanju projekata za prava žena i devojaka, koje možda još uvek nisu za stolom ali ih mi predstavljamo”, rekla je ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije