Naslovna vijestPorodicaPraktična Lola

Kako razlikovati različite vrste boginja?

Boginje su virusno oboljenje, karakteristično po osipu, ali i drugim simptomima koji ga prate. Spadaju u grupu zaraznih bolesti, brzo se šire i najčešće obuhvataju decu u predškolskom uzrastu.

Redakcija-

Bebac.com / Foto: sharecare.com

Od boginja mogu da obole i odrasli, ukoliko nisu preležali bolest i na taj način stekli imunitet. Najpoznatije vrste boginja su male boginje – morbili, ovčije boginje – varičele i rubeole.

Kako da razlikujem male boginje od varičele i rubeole?

Po učestalosti i težini komplikacija, najopasnije su male boginje, odnosno morbili od kojih je u svetu zabeležen i najveći broj smrtnih ishoda. Male boginje razlikuju se od ovčijih boginja i rubeole po periodu inkubacije, simptomima koji prate ili prethode osipu i po samom karakterističnom osipu koji je sličniji rubeoli nego ovčijim boginjama.

Morbili – male boginje

Foto: sharecare.com

Period inkubacije: Pojava prvih simptoma od kontakta sa zaraženom osobom, traje 7-12 dana.

Početak bolesti i simptomi: Početak je obično praćen visokom temperaturom. Dete može imati promukli kašalj, gušobolju, jako suzenje očiju… Koplikove mrlje – sitne beličaste promene na sluzokoži usne duplje.

Osip: Koža je prekrivena pegavim, sitnocrvenim tačkicama – bolesnik izgleda kao da mu je koža potpuno pocrvenela. Prvo se pojavljuje na čelu, ispod ušiju i na vratu.

Komplikacije: Zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje grkljana (laringitis) koje nekada otežava disanje, zapaljenje moždanica (meningitis) i zapaljenje mozga (encefalitis), slepilo.

Zaštita: MMR vakcina

Varičele – ovčije boginje

Foto: emaze.com

Period inkubacije: Simptomi se javljaju u periodu 1-3 sedmice.

Početak bolesti i simptomi: Malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura (ne previsoka), glavobolja.

Osip: Specifičan je po vodenastim bubuljicama ispunjenim tečnošću (tzv. vezikula). Osip se javlja po celom telu.

Komplikacije: Sekundarne infekcije usled pada imuniteta koje se leče antibioticima (upala pluća, upala srednjeg uh, bronhitis…).

Zaštita: Vakacina protiv varičele postoji ali još nije dostupna našim mališanima.

Rubeola – crvenka

Foto: symptomy.sk

Period inkubacije: Traje 2-3 sedmice.

Početak bolesti i simptomi: Blagi simptomi koji podsećaju na običnu prehladu, blagi kašalj, kijavica, konjuktivitis. Stadijum osipa rubeole karakterišu uvećane limfne žlezde.

Osip: Sastoji od mnogo malih izolovanih crvenih tačkica koje nisu grupisane. Širi se od lica pa naniže preko celog tela i to u toku jednog dana.

Komplikacije: Komplikacije su retke, ali su rubeole izuzetno opasne u trudnoći jer mogu dovesti do pobačaja ili oštećenja ploda.

Zaštita: MMR vakcina

Foto: thesun.co.uk

Morbili vs. varičele

Od ovčijih boginja male boginje se razlikuju najviše po karakterističnoj ospi, pa je na sam pogled kože obolelog lako razlikovati ova dva oboljenja.

Dok je ospa kod malih boginja makulopapulozna (koža je prekrivena sitnim crvenim tačkicama) i najčešće se prvobitna javlja iza ušiju nakon čega se spušta na donje delove tela, kod varičele, ospa se nakon pojave na licu spušta na trup gde je najizraženija i prolazi kroz više različitih stadijuma: makula, papula, vezikula i krusta.

Osim navedenog, ospa kod infekcije varičelom izaziva svrab kože obolelog, što nije slučaj kod ospe obolelih od malih boginja.

Rani znak malih boginja su i Koplikove mrlje – sitne beličaste promene na sluzokoži obraza usne duplje, slične zrnu griza, okružene crvenilom. Najčešće se viđaju u predelu iznad gornjih kutnjaka. Koplikove mrlje su siguran znak da se radi o malim boginjama.

Morbili vs. rubeola

Osip počinje na licu i širi se naniže preko tela u toku jednog dana. Osip se sastoji od mnogobrojnih malih izolovanih tačkica koje nisu grupisane. Prvog dana podseća na male boginje, drugog obično podseća na šarlah, a trećeg može i nestati.

Od malih boginja razlikuje se najčešće po mnogo blažim simptomima i uvećenjem limfne žlezde u osipnom stadijumu.

Foto: Pixabay.com

Da li smo od svih boginja podjednako zaštićeni?

Često čujemo kako ljudi govore o tome da su preležali boginje i da sad smatraju da su time zaštićeni od ponovnog javljanja bolesti. Ovo je tačno, ali samo za onu vrstu boginja koju ste preležali. Većina nas je preležala ovčije boginje – varičele, za koje i danas u našoj zemlji nije dostupna vakcina.

Uvođenjem MMR vakcine trebalo bi da se male boginje i rubeola iskorene. Na žalost, zbog smanjenog obuhvata vakcinacije ove bolesti se ponovo javljaju i ugrožavaju zdravlje stanovništa. Rubeola nije toliko zarazna i epidemije se javljaju ređe, dok se male boginje brzo šire, a komplikacije koje prate ovu zaraznu bolest mogu biti i kobne po život.

Kako su od komplikacija malih boginja najviše ugrožene trudnice, prevremeno rođene bebe, osobe sa već oslabljenim imunitetom, važno je da kolektivnom imunizacijom zaštitimo svakog pojedinca.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije