LjudiRadoznala Lola

Sa 59 je otišla na čas plesa oko šipke – i postala svjetska prvakinja

“Želim doživjeti duboku starost i znam da moram učiniti nešto po tom pitanju”. Ove riječi šezdesetsedmogodišnje Grete Pontarelli, iz Kalifornije, najbolje opisuju njenu pasiju – ples oko šipke, koji je prigrlila sa – 59 godina!

Piše: Jelena Pralica

/ Foto: aerialzen.com

Sve je počelo 2010, kada Greta, koja živi u San Diegu, odlazi na čas plesa oko šipke, želeći da nešto promijeni u životu, ali i da predupredi osteoporozu, koja se javlja kod žena u njenoj porodici. Osam godina kasnije, ona ne odustaje, iako su i tada, na početku, mnogi mislili da će sve ostati na jednom času.

“Bila sam zaglavljena na kancelarijskom poslu gdje sam radila mnogo za kompjuterom. Shvatila sam da sebi ne pružam tretman kakav mi je potreban. Shvatila sam da treba da poradim na sebi i svojim mišićima, a onda sam riješila da izađem i učinim nešto, jer želim dugovječnost”, priča Greta.

Iako je u mladosti trenirala gimnastiku, Gretu nije privlačio ples oko šipke dok nije počela da istražuje koji vid vježbanja bi joj pomogao da jačanje kostiju. Nakon što je naišla na snimak na YouTube-u, zaintrigirala ju je ideja da se okuša u tom sportu te se nekoliko sedmica kasnije prijavila na besplatan čas u lokalnom studiju. Kada je došla na prvi čas plesa, instruktorka je mislila da se neće vratiti, jer nije mogla ni da se popne uz šipku. Međutim, vratila se i počela da ostvaruje male “pobjede“, a onda i da na svaki napredak bude ponosna.

“Da sam imala velike ciljeve i razmišljala toliko daleko, gledala bih neke od tih ljudi koji su odlični u ovome i mislila: ‘Ja sam suviše stara za to’ ili ‘Neću ja to moći’“, prijeća se Greta.

Foto: telegraph.co.uk

Za suparnika, kojeg je u ovoj igri trebalo da pobijedi, izabrala je – samu sebe, odnosno, konkurenciju je vidjela u ogledalu.

“Shvatila sam da je u životu veoma bitno da pratiš svoje snove. Oni se nekada ne manifestuju onako kako ti zamišljaš, ali mi je bitnije da imam ove male izazove, nego da ne radim ništa, onda bih živjela život ‘šta ako'”, nastavlja ova igračica.

Ubrzo je Greta učestvovala na sjevernoameričkom Dance Championships i osvojila drugo mjesto. Nakon toga je putovala i takmičila se širom svijeta, osvojivši pet titula svjetskog prvaka. Danas nastoji da inspiriše mlade, ali i starije da granice postavljaju oni sami i da godine ne treba da budu prepreka da se, recimo, bave jogom ili istrče maraton. U skladu s tim, ima jedan savjet za sve ljude širom svijeta.

“Želim da kažem ljudima da ne treba da dozvole da ih godine ili bilo kakva ograničenja sprečavaju u ostvarivanju snova. Neka vaš doseg bude dalji od dosega vaše ruke”, poručuje Greta, koja tokom svakog treninga snimi video koji potom dijeli sa ljudima, kako bi vidjeli kako ples oko šipke izgleda u njenoj izvedbi, ali i da bi se uvjerili da su za tako nešto i sami sposobni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije