AktivizamHrabra LolaNaslovna vijest

U BiH postoji ginekolog koji ne smije da ode na godišnji odmor

Žene iz Kiseljaka, u BiH, su digle glas, nezadovoljne stanjem u tamošnjem Domu zdravlja (DZ), odnosno Odjelu ginekologije, i jasno i glasno poručuju – jedan ginekolog nije dovoljan!

Piše: Jelena Pralica

Foto: Zetor Infinity / Shutterstock

Naime, pravi ustanak se ovih dana sprema u ovom malom bh. mjestu. Mještanke su nezadovoljne jer, kako kažu, više ne žele da ćute i trpe da u Domu zdravlja Kiseljak radi samo jedan ginekolog i da pola godine, kako tvrde, čekaju na nalaze. Insistiraju da bude zaposlen još jedan specijalista, kako bi radili u smjenama, a čime bi se izbjegla duga čekanja na pregled i odlazak u privatne ordinacije, što je pojedinima veliki izdatak.

“Vrlo dobro se sjećam kad sam išla na preglede trudna sa blizancima (sada im je 7 godina), doktor mi je rekao da mu dođem privatno da obavimo ultrazvuk i pregled jer je kao pokvaren UZ u Domu zdravlja. Vjerujte, svakih deset do petnaest dana sam išla na kontrole i svaki put je bio ‘pokvaren’. Iz tog razloga sam i išla privatno. O cijeni neću ni da govorim, to je nebitno. Samo, bitno je biti čovjek i priznati da si pogriješio”, kaže za naš magazin tridesetjednogodišnja Minela iz Kiseljaka.

Foto: doctorbase.com

U kiseljačkom Domu zdravlja već godinama radi jedan ginekolog, pa kad je on odsutan “odjel i ne radi”. Tako je bilo i nedavno, kada je bio na bolovanju, pa su pacijentice bile primorane da odlaze u druge kantonalne bolnice.

“Rezultat papa-testa se čeka u prosjeku po pola godine. Iako SZO cijelo vrijeme apelira na redovnim pregledima i blagovremenim papa-testovima, mi pravo stanje znamo samo pola godine unazad. Samim izostankom nalaza, nemoguće je uraditi i pravilan tretman i liječenje. Liječenje neplodnosti u DZ je apsurd i za spominjati uz sve navedeno, žene su doslovno primorane ići na preglede u privatne prakse. A imaju zdravstveno osiguranje”, pojašnjava za Lola magazin Kiseljačanka Ana Mrnjavac, koja je na Facebooku formirala svakim danom sve brojniju grupu “Želimo ginekologa u D.z. Kiseljak” .

Problem je i slaba oprema na odjelu, ultrazvuk (UZ) je, navode članice grupe “Želimo ginekologa u D.z. Kiseljak”, po navodu liječnika, uglavnom neispravan. Zbog svih navedenih razlog, nastala je pobuna. Žene su, kažu, godinama nezadovoljne, ali svoje nezadovoljstvo su do sada iznosile u razgovoru sa prijateljicama, uz kafu… Sada više ne žele da ćute i traže načine da kroz javno organizovanje ili peticiju promijene trenutno stanje.

“Da se razumijemo, svjesni smo svi da će uvijek biti onih koji će i pored urednog zdrvastvenog osiguranja odabrati privatnu praksu, ali ne mogu si svi to priuštiti. Cilj cijele akcije je da nam se osigura doktor dostupan cijelo radno vrijeme. Dva doktora, po mogućnosti. Zbog prirode posla, bilo bi u redu da su nam dostupni i doktor i doktorica”, govori Mrnjavac.

Foto: Pixabay.com

Iz DZ u Kiseljaku, međutim, tvrde da su ovi navodi otišli predaleko i da situacija nije alarmantna, jer jedan ginekolog u ovom mjestu radi već jako dugo.

“Prema ugovoru DZ i kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, Domu zdravlja u Kiseljaku pripada jedan ginekolog. Ukoliko bi bila obezbjeđena sredstva da bude zaposlen još jedan ginekolog, to bi se promijenilo, ali to opet ne zavisi od nas, već je za to nadležno Ministarstvo zdravlja”, pojašnjava dr. Marko Franković, ravnatelj DZ u Kiseljaku.

On ističe da su kao privremeno rješenje angažovali doktoricu koja dva puta sedmično dolazi iz Sarajeva, ali da oni ne mogu da utiču na brojnost kadra. Na naše pitanje šta da pacijentice rade u slučaju kada je zaposleni ginekolog na godišnjem odmoru ili, recimo, bolovanju, kao što je nedavno bio slučaj, dr. Franković poručuje: “Žene koje treba da obave redovne ginekološke preglede nek se malo suzdrže. Ako je neki hitan slučaj u pitanju, te žene svakako prevozimo u druge kantonalne bolnice.”

Žene okupljene u grupi “Želimo ginekologa u D.z. Kiseljak”, pak, ističu da više ne žele da se suzdražavaju i da će se boriti za dostupnije ginekološke usluge, koje su im zagarantovane zadravstvenim osiguranjem.

“I dalje stoji problem sa opremom i dugotrajnim očekivanjima rezultata papa-testa. Džaba nam doktor, ako ćemo pri pregledu samo pričati i gledati jedni u druge”, poručuje one.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije