PojaveRadoznala Lola

Biro za brak: Horoskop presudan za sreću mladenaca

Baš kao što na ovim prostorima postoji Biro za zapošljavanje, tako u Indiji djeluje Biro za brak. Uz određenu mjesečnu nadoknadu, kao nekakvu pretplatu ili članarinu, mladići i djevojke koji nisu uspjeli da pronađu bračnog druga dolaze ovdje da pregledaju kataloge (nazvaćemo ih tako) potencijalnih muževa i žena. Dok su neki od njih “slobodni” da to rade sami, drugima roditelji pronađu saputnika bez konsultacije sa njima.

Piše: Ivana Simikić

Foto: Deborah Kolb / Shutterstock

Većina brakova u Indiji je ugovorena i oba partnera moraju pripadati istoj kasti, odnosno istom društvenom staležu. Kako bi im pomogli u tome, pokrenut je Biro za brak.

Prilikom pretraživanja baze podataka vodi se računa da oboje pripadaju istoj kasti, a samim tim i istoj religiji. Ako dvoje ljudi iz različitih kasti odluči da se vjenča, oni zauvijek prekidaju svaku komunikaciju sa svojim porodicama, a ovakvi slučajevi nerijetko završavaju ubistvima – njihovi očevi odlučuju da im presude na najgori mogući način.

Tokom “razgledanja” se obraća pažnja na starost budućeg supruga, on mora biti istih godina kao i djevojka. Može biti malo stariji od nje, ali nipošto mlađi. Tu su i dodatni zahtjevi koje postavljaju djevojka i njeni roditelji u zavisnosti od preferencija – da je zgodan, obrazovan, zaposlen… Pošto se u ovom registru nalaze svi Indijci na svijetu, a ne samo oni koji žive u Indiji, česti su zahtjevi djevojke i njene porodice (ili obrnuto) da on živi u nekoj drugoj zemlji, poput Australije ili Kanade. Tako veliki broj njih dobije ulaz u stranu zemlju i riješi se života u Indiji.

Foto: MNStudio / Shutterstock

Kada se svi ovi parametri poklope na red dolazi horoskop kao finalni izazov. Ako im se znaci i podznaci dobro slažu, nema razloga da i njih dvoje ne nastave tim putem, pa njena majka zove njegovu i ugovaraju im sastanak. Ne znamo baš kako to funkcioniše ako su na različitim kontinentima, ali vjerujemo da se snađu. Moderne tehnologije im sigurno mnogo pomažu u tome. Zatim se njih dvoje viđaju pod kontrolisanim okolnostima i ako ubrzo shvate da je to to, slijedi vjenčanje. Ono je često preveliko čak i za naše pojmove, pa broji nekoliko hiljada ljudi, jer Indijci ovaj događaj smatraju najvažnijim u životu i za njega štede otkad znaju za sebe.

Poklapanje horoskopa je toliko značajno i mora biti detaljno obrađeno, pa se provjera kompatibilnosti povjerava posebnim programima. Ako rezultat ne bude zadovoljavajući, traži se novi kandidat.

Poništavanje ugovorenih brakova

U Indiji je sasvim normalno da roditelji pronađu muža za svoju kćerku neposredno nakon njenog rođenja, te da ona u brak stupa kada poraste. Djevojka po imenu Laxmi Sargara je 2012. godine ušla u istoriju kao prva djevojka koja je uspjela poništiti dogovoreni brak. Naime, ona je sa navršenih 18 godina saznala da su joj roditelji pronašli muža kada je imala samo godinu dana, te da se ona ubrzo mora preseliti u njegovu kuću i započeti zajednički život sa njim. Potražila je pomoć socijalnih službi i uspjela promijeniti svoju sudbinu, čime je utrla put za sve naredne djevojčice koje odluče da se ne pokore ovoj tradiciji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije