Praktična LolaŽivot

Kako da iskoristite novogodišnje ukrase poslije praznika?

Praznici su iza nas, a Nova godina je polako, ali sigurno zakoračila u svoj drugi mjesec. Da li vam je teško da se pozdravite sa svim divnim ukrasima koji su cijeli januar uljepšavali vaš dom? Nema potrebe da to radite zato što mnoge od tih stvarčica možete iskoristiti i za svakodnevnu upotrebu ili dekoraciju.

Vesna Drakulic

U ovom tekstu vam donosimo nekoliko prijedloga za nove svrhe novogodišnjih ukrasa zahvaljujući kojima ćete lakše podnijeti postpraznični blues.

Prelijepe kuglice sa šljokicama ne moraju da krase samo jelku tokom praznika. Sa malo konca i ljepila ih pričvrstite na obične grane koje ćete zatim rasporediti u prazne tegle. Ovaj unikatni ukras možete da držite na ormariću u hodniku ili na stoliću u dnevnoj sobi.

Foto: Hometalk.com

I sami znate da vaša jelka sljedeće godine neće moći da se upotrijebi. No, sačekajte, nemojte je odmah baciti! Odsijecite nekoliko grana i stavite ih u drvenu posudu. Na sredinu stavite mirisnu svijeću u staklenom svijećnjaku, a oko njega poslažite nekoliko šišarki, kamenčić i poneku ukrasnu kuglicu. Rezultat je ukras za sto kojem će se diviti svi vaši gosti.

Ukoliko imate nekoliko providnih kuglica za jelku zašto ih ne biste preselili u kupatilo i dali im potpuno novu ulogu? Kao prvo, skinite maleni poklopac i operite kuglu, a zatim u nju uz pomoć lijevka naspite mirišljavu sol za kupanje.

Foto: Hometalk.com

Zatvorite je i pospremite na policu. Ovo može biti i predivan poklon za neku dragu osobu, a svi će vas pitati gdje ste kupili tako savršeno upakovanu sol za kupanje.

Foto: Hometalk.com

Ah, te divne lampice! Nekako je najtužnije kada ih isključite i počnete da skidate sa jelke ili prozora, zar ne? No, nemojte ih pospremati u kutiju u kojoj će stajati zaboravljeni tokom cijele godine.

Ako vam nedostaje neki ukras iznad kreveta u spavaćoj sobi ili vam je dosadila ta slika koju imate na zidu, zašto ne biste bili malo kreativni i napravili nešto upravo sa novogodišnjim lampicama? Pažljivo ih slažite kako biste ispisali riječ koju želite, kao što je na ovoj slici „dream“ – „san“.

Foto: digsdigs.com

Ako imate lampice u obliku zvjezdica, onda se spremite na pravu čaroliju! Na zid stavite oblačić napravljen od papira ili platna, a zatim poslažite lampice tako da u slapovima padaju do vašeg uzglavlja.

Foto: digsdigs.com

Ukoliko imate krevet sa baldahinom onda ste u prilici da napravite pravu malu oazu u kojoj ćete uživati i odmoriti se. Na baldahin stavite lampice tako da se slijevaju niz njega, a zatim ih uključite. Otada ćete svaku noć imati osjećaj da tonete u san pod sjajem blistavih zvijezdica.

Foto: digsdigs.com

Vjerovali ili ne, i u kuhinji možete da nađete mjesto na koje će se novogodišnji ukrasi savršeno uklopiti i poslije praznika. Ljepilom pručvrstite magnete na ukrasne kuglice i stavite ih na frižider! Izgledaće bolje nego na jelki zbog odsjaja na vratima frižidera.

Foto: younghouselove.com

Ovaj članak je nastao u saradnji sa kompanijom „Euro Beta“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije