AktivizamHrabra LolaNaslovna vijest

Kojim sportovima mogu da se bave osobe sa invaliditetom u Banjaluci?

Ukoliko se bavite nekim sportom onda vrlo dobro znate koliko je on dobar i koristan za vaše zdravlje. Isto tako je potreban i osobama sa invaliditetom, jer im pomaže tokom rehabilitacije, kako fizičke, tako i psihičke.

Piše: Vesna Drakulic

Bez obzira na to da li su rođeni sa invaliditetom ili je on posljedica nesrećnog slučaja, za njih je sportska aktivnost veoma bitna. Novinarke Lola magazina su odlučile da istraže kakve mogućnosti imaju osobe sa invaliditetom u Banjaluci, odnosno kojim sportovima mogu da se bave.

Odbojkaški klub invalida “Banja Luka”

Foto: Odbojkaški klub invalida “Banja Luka”

Sve je počelo 1999. godine kada je osnovan odbojkaški klub invalida (OKI) “Banja Luka”. Inicijativa je potekla od ratnih vojnih invalida, a zaživjela je nakon što su Novak Grbić, Ratko Dojčinović i još nekoliko ljudi vidjeli kako osobe sa invaliditetom u Ljubljani igraju sjedeću odbojku. Pokušali su i oni da je igraju i mnogo im se dopalo. Vrativši se u Banjaluku, odlučili su da osnuju odbojkaški klub. Odlučili su da u ekipi mogu igrati i dva zdrava čovjeka, a o samom sportu i aktivnostima govori predsjednik kluba Novak Grbić.

“Mi ne igramo u kolicima, već sjedimo na parketu. Prvenstveno igraju amputirci. Mogu igrati i druge osobe sa invaliditetom, ali je to veoma naporan sport. Treniramo tri-četiri puta sedmično, odigravamo jednu ili dvije utakmice u sedam dana. Taj dio rehabilitacije ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i ostalih članova kluba je nemjerljiv. Teren je dosta kraći, mreža je na 1:15 niža. Svako dizanje donjeg dijela tijela od parketa je poen za protivničku ekipu”, objašnjava Novak.

Foto: Odbojkaški klub invalida “Banja Luka”

Za 19 godina postojanja, ekipa OKI “Banja Luka” osvojila je više od 200 nagrada, pehara i priznanja. Višestruki su vicešampioni Euro lige, učesnici Lige prvaka Evrope i jedini prvaci Republike Srpske i Srbije. Trenutno u klubu imaju oko 30 članova, zbog čega su se podijelili u dva tima, pa sada igraju i jedni protiv drugih. Dnevno odigraju i po četiri-pet utakmica, a već punih 16 godina imaju i svoj tradicionalni turnir koji se nalazi u kalendaru evropske i svjetske asocijacije. Iza njih je mnogo putovanja i utakmica prepunih dogodovština, a Novak se sa osmijehom na licu prisjetio nečega što se njemu desilo 2006. godine na turniru u Mađarskoj.

“Ja sam poznat kao emotivac i cijeli život sam u sportu pa imam neku averziju prema sudijama, bez obzira na to o kojem je sportu riječ. Sjedim na klupi i proživljavam svaki poen sa svojim igračima. Pomijerajući se ubo sam se na klupu i skočio. Oni su mislili da galamim na odluku sudije, pa sam dobio karton“, kroz smijeh priča Novak.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije