Ljudski odnosiPraktična Lola

Video priručnik: Kako da seksualno NE uznemiravate nekoga

“Čak i razgovor sa ženom je uznemiravanje, zar ne? Naravno da nije, ali je zabavno da se pretvaramo da jeste”, rečenica je kojom muzičarka i komičarka Rachel Parris započinje svoju mini edukaciju muškaraca, o tome kako da seksualno ne uznemiravaju žene.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: BBC Facebook, Foto: Facebook printscreen

Ona navodi da su u svjetlu nedavnih događaja, referišući se na #MeToo pokret, muškarci pomalo zaplašeni i da preispituju svoje postupke i ophođenje prema ženama.

“To me jako rastužuje”, sarkastično dodaje Rachel.

Zatim se iza nje redaju natpisi iz medija.

“Bravo za feminizam. Sada se muškarci plaše da pomognu ženama na poslu”, kaže The Telegraph.

“Je li grljenje i dalje ok? U svjetlu Weinstein afere muškarci se pitaju šta je prihvatljivo ženama i društvu”, pita Daily Mail. U tom istom tekstu sociološkinja Carolann Peterson kaže da “muškarci moraju shvatiti da iznenadna ruka preko ramena i dodir zadnjice nisu toliko bezazleni gestovi kao što neki misle”.

“Ovo su stvarni natpisi u novinama, dobrodošli u svijet!”, ističe Rachel u svom mini video priručniku. Kako bi pomogla muškarcima da u ova teška vremena vide tu tanku liniju između ljubaznosti i uznemiravanja, simulirala je nekoliko praktičnih situacija.

“Recimo, sasvim je u redu dati kompliment ženi. ‘Lijepo izgledaš’ je na mjestu. Međutim, nije u redu da joj dobacite ‘dobre dude’, dok prolazite autom pored nje. Je li u redu dati ženi cvijeće? Naravno da jeste! Ali nije u redu staviti svoj penis u njega. U redu je pozdraviti ženu, ali ne dok se krijete ispod njenog kreveta”, navodi ona svakodnevne situacije.

Želeći da gledaocima pokaže kako naizgled bezazlene situacije poput grljenja mogu postati neprijatne, zamolila je kolegu da je zagrli u znak pozdrava. Zatim je taj zagrljaj trajao više nego obično.

“Svake sekunde je osjećaj sve gori”, istakao je on potpuno zbunjen.

“Ako osjećaš da je nešto pogrešno, onda to i jeste pogrešno! Nekada i običan pozdrav poput zagrljaja može biti uznemiravanje ako ga jedna od strana koristi za svoje čudno zadovoljstvo”, objasnila mu je ona.

Život će ubuduće biti poprilično težak jer nije dopušteno seksualno uznemiravanje, ali ako budete poštovali ovaj praktični priručnik, moći ćete da hodate tom finom linijom između pristojne osobe i manijaka, istakla je Rachel u svom komičnom stilu.

Da biste pogledali video, kliknite ovdje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije