Ljudski odnosiPraktična Lola

10 načina kako pomoći prijateljici kad rodi

Kada netko u vašem krugu prijatelja postane roditelj, uobičajeno je reći nešto poput: “Samo mi javi ako trebaš kakvu pomoć!”, iako novopečeni roditelji najčešće ne traže pomoć iako je svakom novom roditelju ona i više no dobrodošla.

Redakcija

Izvor: Ana Šefček - Klokanica.24sata.hr / Foto: Pixabay.com

Upravo zbog toga, donosimo vam neke jednostavne načine kojima zaista možete pomoći, posebno ako sami već imate djece:

Pomozite joj s gostima

Svekrva koja je nakon poroda uvijek, ali baš uvijek tu? Svratite “slučajno” i pomognite prijateljici na način da “zabavljate” svekrvu. Neka se, za promjenu, vama jada o svim problemima i neka vama ogovara sve poznate i nepoznate. Kuća puna gostiju i male djece, nećaka i nećakinja? Pomognite mami i zabavite mališane. Sagradite s njima utvrdu u sobi ili dvorištu i zaigrajte koju igru. U svakom slučaju, vrijedi za sve goste, a uvijek možete ponoviti kako ste bili u susjedstvu, a vaša prijateljica nije imala pojma da ćete doći. U stvarnosti, imajte dogovorenu šifru. Uvijek prolazi kratka i jednostavna poruka: “Upomoć!”

Foto: Pixabay.com

Podijelite svoju trudničku odjeću

Vaša prijateljica najvjerojatnije još neko vrijeme neće izgubiti sve kilograme koje je dobila u trudnoći, a neće imati ni vremena ni volje obilaziti trgovine u potrazi za još jednim parom elastičnih hlača. Ovdje u pomoć prestižete vi, naravno – ako imate višak odjeće koja bi mogla poslužiti i vašoj prijateljici.

Govorite o seksualnom životu nakon poroda

Ovo će pomoći ako suprug vaše prijateljice misli kako je ona jedina koja nema želje za seksom nakon poroda. Također, spomenite na koje je sve načine vaš partner vama pomogao nakon poroda. Neće odmoći!

Donesite nekoliko pripremljenih obroka

Na taj način ćete pomoći i mami i tati. U obzir dolazi sve, a ako se radi o pizzi, lazanjama ili sličnoj hrani, slobodno obavijestite svoju prijateljicu da mame dojilje gube i do 500 kalorija na dan!

Foto: Pixabay.com

Sastavite pumpicu za izdajanje

Ali i “vrtić” ili bilo što drugo za što vaši prijatelji trenutno nemaju vremena. Uz novu bebu, vaši prijatelji ionako imaju pune ruke posla, pomognite im sa sastavljanjem opreme za bebe i korisnim uputama i savjetima za korištenje istih.

Ispričajte joj o vašim “neuspješnim” zgodama 

Ovo će svakoj novoj mami pomoći da se osjeća bolje kad su u pitanju njezine vještine kao nove majke. Ohrabrite svoju prijateljicu i recite joj kako će sve doći na svoje mjesto i dajte joj do znanja da ste, u međuvremenu, vi tu kako biste joj pomogli oko svega i s bilo čime.

Foto: Pixabay.com

Pošaljite joj poruku, ali očekujte da vam možda neće odgovoriti

Možete čak i napisati: “Ne očekujem da ćeš mi moći odmah odgovoriti, ali samo da znaš da mislim na tebe!”. U svakom slučaju, slobodno joj pošaljite linkove na zabavne sadržaje koje može čitati u 2 ujutro tijekom dojenja.

Složite se s njom kada kaže nešto smiješno

Poput: “Bit će lakše kad se vratim na posao”. Što dobro može donijeti da na takvu rečenice odgovorite nešto poput: “Kad se vratiš na posao, osjećat ćeš krivnju, bit ćeš umorna i iscrpljena i ponestat će ti mlijeka ako ćeš još uvijek dojiti?” Neznanje je ponekad blagoslov, a to posebno vrijedi u ovom slučaju, novoj mami dodatni napadaji panike zaista nisu potrebni!

Poklonite joj nešto korisno

Sve od maske za spavanje, paketa pelena pa do poklona za čišćenja kuće – razmislite što vašoj prijateljici zaista treba i što će joj najviše koristiti u razdoblju nakon poroda.

Foto: Unsplash.com

Bez osuda!

Vaša prijateljica vjerojatno se nosi s bezbroj “dobronamjernih” savjeta svih članova obitelji, osudama drugih mama i visokim očekivanjima od same sebe. Vi to najbolje znate, i sami ste sve to prošli. Sada je red na vama da budete puni podrške. Budite tu za nju, slušajte je i pomognite joj ovo razdoblje olakšati što više možete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije