MjestaNaslovna vijestRadoznala Lola

Škola morala za žene: Kineskinje uče da ugode muževima

Polaznice takozvane “ženske škole morala” u sjeveroistočnoj Kini ustaju svaki dan u 4:30. Čim otvore oči kreće nastava. Prvo izribaju podove u školi, pa uče kako da ne izazovu gnjev svojih supruga.

Prevela: Jelena Pralica

Izvor: Voanews.com, Foto: qz.com

Snimak koji je procurio iz ove “obrazovne” ustanove te je postavljen na popularnom kineskom video kanalu, odnosno online patformi za kratke snimke pod nazivom Beijing, izazvao je buru kritika i doveo do optužbi da je status žena pod čizmom Komunističke partije sve lošiji, iako im je obećana ravnopravnost.

“Zatvori usta i obavljaj više kućanskih poslova”, otprilike zvuči sinopsis snimka koji je nastao u Fushun Traditional Culture School, a na kojem je vidno da djevojke i žene uče kako da zanemare svoje težnje za karijerom.

Takođe, prikazana je i jedna grupa studentkinja koje vježbaju kako da klanjajući traže oprost od svojih muževa.

“Ne uzvraćaju kad ih tuku. Ne pričaju kad ih izgrde. I, bez obzira na sve, ne razvode se”, pojašnjava jedna učiteljica koja se povaljuje na snimku.

Ovakve škole su, čini se, sve popularnije u Kini, ukazuju istraživanja aktivista za prava žena, iako se ne zna njihov tačan broj.

“Žene treba samo da ostanu na donjem nivou društva i da ne teže nečemu višem”, kaže drugi nastavnik.

Foto: Voanews.com

Erozija ženskog statusa

Feng Yuan, istaknuta aktivistkinja u borbi za ženska prava, ističe da je status žena doživio pravu eroziju, od početka ekonomskih reformi, 1980. godine, od kada je smanjen fokus vladajuće stranke na na socijalnu jednakost.

“Arhaične ideje o ravnopravnosti polova su još uvijek prisutne”, dodaje ona.

Deng Xichan, koja ima 21 godinu, priča da su ona i njena majka pohađale “žensku školu morala” u južnom gradu Changsha, gdje su imale smještaj i vegetarijansku hranu.

“Studentkinje uče da poštuju ljude, a u ovim školama mogu i svoje kćerke da poduče da će im seks prije braka donijeti lošu sreću”, kaže Deng.

Svake večeri, ona je trebalo da se pokloni pred kipom Konfučija i učestuje u grupnim priznanjima.

“Mnoge od učenica su ubijeđene da im je život loš jer su imale predbračni seks, ili zato što su bile preljubnice, pa su zbog toga klanjale priznajući svoje greške”, dodala je Deng.

Foto: scmp.com

Video objavljen, škola zatvorena

Škola Fushun je otvorena 2011. godine. Njen osnivač je bio bivši osuđenik, koji je robijao zbog ubistva, a odobrenje za otvorenje “obrazovne” ustanove, kao “organizacije javnog blagostanja”, je dobio od lokalnih vlasti, prenijeli su svojevremeno kineski mediji. Školarine nije bilo, a škola je opstajala od učeničkih donacija. Angažovano je bilo više od 200 volontera, a nastavu “ženskih vrlina” je dnevno pohađalo čak 40 učenica.

Nakon što je video procurio u novembru prošle godine, stotine ljudi je kritikovao rad škole na internet forumima i blogovima, što je dovelo do istrage. Škola je zatvorena u decembru, prema navodima zvanične državne agencije Sinhua. Lokalni Zavod za školstvo je zaključio da je prekršene “socijalističke osnovne vrijednosti” i pozvao na istragu sličnih programa.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije