AktivizamHrabra Lola

Sve više žena protiv hidžaba u Iranu. Ovaj put, svijet ih čuje

Nedavno objavljena anketa pokazuje da su žitelji Irana podijeljeni u vezi sa zakonskom obavezom nošenja hidžaba.

Prevela: Jelena Pralica

Izvor i foto: thelily.com

Žene u Iranu su, u tom duhu, započele prkosan čin protesta, tako što ponosno na javnim mjestima pokazuju svoju kosu. U znak protesta zbog obaveznog, zakonom propisanog, nošenja hidžaba, što je jedna od karakteristika ove islamske države, žene skidaju marame u javnosti i mašu hidžabom kao zastavom.

Zakon obaveznog nošenja hidžaba u Iranu je na snazi od Islamske revolucije, 1979. godine, od kada su marame i lagana garderoba koja prekriva cijelo tijelo obavezni za svaku ženu u zemlji. Zakon se takođe odnosi na turistkinje i strane zvaničnice koje dolaze u posjetu, bez obzira na lična vjerska uvjerenja. Obaveza nošenja hidžaba je zakon koji je postao jedan od glavnih stubova vladajućeg sistema u posljednjih 39 godina, a za njeno kršenje slijedi novčana ili kazna zatvora.

Kako je sve počelo

Pokret protiv ovog zakona je uhvatio zalet 27. decembra prošle godine, kada je 31-godišnja Vida Movahed pred ljudima u jednoj od najprometnijih ulica u prijestonici Teheranu počela da maše svojom maramom okačenom na štap. Vida, koja je majka 19-mjesečne bebe, uhapšena je kasnije tog dana te neko vrijeme provela u pritvoru. Njen čin je, međutim, doveo do pokreta koje vlasti i dalje nastoje da uguše. Prema informacijama iranske novinske agencije Tasnim says, do sada je samo u Teherenu uhapšeno 29 žena.

Ipak, i pojedini muškarci su se pridružili ovoj inicijativi.

“Podržavamo naše sestre. Čak i ako ih uhapse, podržaćemo pokret”, poručuje 24-godišnji Pouya.

Foto: aljazeera.com

Šta ljudi govore

Istraživanje o nošenju hidžaba je otkrilo da 49,8 odsto Iranaca, muškaraca i žena, smatra da je hidžab privatna stvar i vjeruju da vlast u to ne treba da se miješa. Izvještaj od 20-ak strana je još 2014. godine sačinio Centar za strateške studije, istraživačka organizacija pod patronatom iranskog predsjednika, ali je objavljen tek ovog ponedjeljka, 5. februara. U aktu je navedeno da je hidžab, odnosno pitanje ženskih prava, i za vladajući sistem jedna od najvažnijih spornih debata u zemlji. Takođe, navedeno je da je ovu zakonsku normu teško sprovoditi u takvoj društveno podijeljenoj klimi.

Društvene mreže su omogućile da se glas Iranki i Iranaca po ovom pitanju čuje širom svijeta. Snimci i poruke iz te zemlje su dospjele na međunarodni plan. Hešteg #GirlsOfRevolutionSt, ali i onaj #NoToForcedHijab uzimaju maha.

“Žene će ponovo izboriti za slobodu u ovom gradu”, kaže Tahmineh, 33-godišnji sportski radnik iz Teherana.

Ovakav pokret se i ranije javljao među iranskim ženama, koje već godinama mirno raspravljaju da li bi protest protiv obaveznog hidžaba mogao da poprimi veće razmjere. Odgovor je sada jasan, a prizori itekako moćni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije