Naslovna vijestRadoznala Lola

Stvarne špijunke koje zaslužuju da se o njima snimi film

Sigurno ste i vi čuli za špijunke poput Mate Hari i Josephine Baker. No, da li ste znali da postoje još mnogobrojne tajne agentice koje su vodile veoma uzbudljive živote?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: io9.gizmodo.com, Foto: YouTube screenshot

Priče većine njih nikada nisu prenesene na filmsko platno, a kada pročitate tekst koji je pred vama, sigurno ćete se zapitati zbog čega se to još uvijek nije desilo.

Nur Inajat Kan (Noor Inayat Khan)

Foto: YouTube screenshot

Jedna od žena koje su se za vrijeme Drugog svjetskog rata bavile špijunažom bila je i Nur Inajat Kan. Odrasla je u Francuskoj, studirala je dječiju psihologiju na Sorboni i muziku u konzervatoriju u Parizu. Prije početka Drugog svjetskog rata njena karijera je bila vezana za pisanje poezije i dječijih priča.

Kada se zaratilo, ona i njen brat Vilajat (Vilayat) su odlučili da pomognu u borbi protiv nacista. Nur Inajat se pridružila ženskim pomoćnim vazduhoplovnim snagama gdje se obučavala za poziciju bežičnog operatera. Nakon obuke su je regrutovali u francusko odjeljenje izvršnog direktora za specijalne operacije. Njeni nadređeni su smatrali da je Nur Inajat prenježna da bi bila špijunka, no ona je otputovala u Pariz koji je tada bio pod okupacijom nacista. Nekoliko operatera je uhapšeno, ali Nur Inajat je uspjela da izbjegne tu sudbinu i jedno vrijeme je bila jedini bežični operater koji je iz Pariza prenosio poruke u London. Nažalost, neko ju je izdao Nijemcima i oni su je uhapsili. Iako im nije otkrila ništa, oni su sve saznali zbog jedne njene greške – naime, Nur Inajat je sve poslane poruke kopirala u svoje sveske koje su Nijemci pronašli. Uspjeli su se lažno predstaviti kao Nur Inajat preko daljih poruka u London i na taj način su uhapsili još troje operatera. Nju su u zatvoru smatrali opasnom zbog čega je bila u okovima i često su je tukli. Njen život je tragično završen pogubljenjem u koncentracionom logoru Dahau. Ime Nur Inajat se samo nekoliko puta spominjalo u medijima, a u TV mini-seriji “A Man Called Intrepid” glumila ju je Barbara Herši (Barbara Hershey).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije