Naslovna vijestRadoznala Lola

Stvarne špijunke koje zaslužuju da se o njima snimi film

Sigurno ste i vi čuli za špijunke poput Mate Hari i Josephine Baker. No, da li ste znali da postoje još mnogobrojne tajne agentice koje su vodile veoma uzbudljive živote?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: io9.gizmodo.com, Foto: YouTube screenshot

Nensi Vejk (Nancy Wake)

Foto: YouTube screenshot

Nensi Vejk je rođena 1912. godine u Velingotnu, da bi se kasnije sa porodicom preselila u Sidnej. Pobjegla je od kuće kada je imala samo 16 godina. U početku je radila kao medicinska sestra, a za to vrijeme je putovala Njujorkom i Londonom i učila o novinarstvu. Kada je buknuo Drugi svjetski rat, Nensije radila za novine “Hearst” kao dopisnica iz Evrope.

Već tada se Nensi susretala sa hororima nacističkog pokreta. U Beču je svjedočila incidentu kada su grupe nacista tukli muškarce i žene Jevreje. Zbog toga je objeručke prihvatila da radi kao kurirka za francuski pokret otpora. Uspijevala je sigurno prenijeti poruke zahvaljujući svom šarmu i koketiranju sa Gestapovim ljudima, a onda se pridružila mreži koja je pomagala saveznim vojnicima da pobjegnu iz Marseja. Nensi je postala najtraženija osoba na Gestapovoj listi i zbog sposobnosti da uvijek pobjegne prozvali su je “Bijeli miš”. Njena glava je bila ucijenjena na pet miliona franaka. Na kraju je sama pobjegla iz Francuske i preko Španije je stigla u Englesku. Pridružila se SOE-u i poslali su je da radi u Overn. Bila je odgovorna za organizovanje pošiljaka oružja i namirnica, borila se, vodila gerilske napade i sabotažne misije. Kada je SS stražar primijetio njen tim, Nensi je primjenila tehniku koju je naučila na SOE obuci i lišila ga života sa nekoliko džudo pokreta. Kasnije je govorila da je to bio jedini put da je to pokušala i da je bila zaprepaštena kada se on srušio mrtav na licu mjesta. Nažalost, njen suprug Henri Edmund (Henri Edmond) nije zajedno s njom otišao iz Marseja. Gestapo ga je zarobio i mučio ga kako bi otkrio gdje se ona nalazi. Henri nije želio da otkrije gdje je njegova voljena supruga i zato su ga pogubili.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije