Naslovna vijestRadoznala Lola

Stvarne špijunke koje zaslužuju da se o njima snimi film

Sigurno ste i vi čuli za špijunke poput Mate Hari i Josephine Baker. No, da li ste znali da postoje još mnogobrojne tajne agentice koje su vodile veoma uzbudljive živote?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: io9.gizmodo.com, Foto: YouTube screenshot

Meri Bauzer (Mary Bowser)

Foto: YouTube screenshot

Tokom američkog građanskog rata, mnogo muškaraca i žena je rizikovalo svoje živote i slobodu kako bi špijunirali za Uniju. Među njima je bila i Meri Bauzer. Rođena je u ropstvu, na imanju porodice Ven Lu (Van Lew) u Ričmondu, Virdžiniji. Njene gospodarice su je poslale na Sjever kako bi se školovala, a kasnije su dogovorile da se ona pridruži misionarskoj zajednici u Liberiji. No, Meri je mrzila Liberiju i uskoro se vratila u Ričmond i udala se. Nakon smrti Džona Ven Lua (John Van Lew), njegova žena, sin i kćerka su oslobodili sve robove, među kojima je bila i Meri.

Džonova kćerka Elizabet (Elizabeth) je bila abolicionistkinja koja je kasnije postala poznata kao vođa špijunskog kruga za Uniju za vrijeme američkog građanskog rata. Njen najbolji izvor informacija je bila upravo Meri, zato što je radila u konfederacijskoj Bijeloj kući. Imala je fotografsko pamćenje, ali je glumila služavku koja sporo shvata stvari. Tako je uspjela da se ubaci u kuću Džefersona Dejvisa (Jefferson Davis). Svi su mislili da ne zna čitati i pisati i zato niko od nje nije skrivao važne papire. Ona ih je sve čitala, pamtila i slala informacije u Elizabetinu špijunsku mrežu. Pred sam kraj rata svi su u kući počeli da sumnjaju u nju. Godine 1865. je pobjegla iz Dejvisove kuće i pokušala je tada zapaliti, ali nije uspjela. Preživjela je rat i dugo pisala i predavala o svojim ratnim aktivnostima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije