Naslovna vijestRadoznala Lola

Stvarne špijunke koje zaslužuju da se o njima snimi film

Sigurno ste i vi čuli za špijunke poput Mate Hari i Josephine Baker. No, da li ste znali da postoje još mnogobrojne tajne agentice koje su vodile veoma uzbudljive živote?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: io9.gizmodo.com, Foto: YouTube screenshot

Šuvalije Dijon (Chevalier d’Éon)

Foto: YouTube screenshot

Život Šuvalije Dijon je fascinantan i pored toga što je bila špijunka. Rođena je kao Čarls-Ženevje-Lui-Ogost-Andre-Timote Dijon d Bomon (Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont) i u knjigu rođenih upisana je kao muško dijete, te je narednih 49 godina živjela kao muškarac! Radila je za kralja Luija (Louis) XV i Habsburška Monarhija ju je poslala u Rusiju kod carice Elizabete (Elizabeth). Budući da su tada u Rusiju mogli da uđu samo žene i djeca, Šuvalije se obukla u žensku odjeću, predstavila kao Lea d Bomon (Lea de Beaumont) i radila je kao caričina dvorska dama.

Dok je bila u egzilu u Londonu Šuvalije se suočila sa glasinama o svom pravom spolu, a nakon kraljeve smrti se vratila u Francusku i zahtijevala da je priznaju kao ženu. Uslov za to je bio da se i oblači u žensku odjeću što je zahtijevalo novčana sredstva za potpuno novu garderobu. Život je proživjela kao gospođica La Šuvalijer Dijon d Bomon (La chevalière d’Éon de Beaumont).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije